Robo-riba u borbi protiv zagađenja

Britanski su znanstvenici razvili posebnu vrstu robota koji će im pomoći u detektiranju zagađenja u moru. Robot u obliku ribe bit će opremljen najsuvremenijim senzorima za otkrivanje potencijalno opasnih tvari u vodi, piše Daily Mail.



Prvi primjerci ove robo-ribe bit će pušteni 'na slobodu' u španjolskoj luci Gijon u sklopu trogodišnjeg istraživačkog projekta. Ukoliko isti bude uspješan, a rezultati zadovoljavajući, znanstvenici se nadaju kako će robo-ribe u rijekama, jezerima i morima diljem cijelog svijeta otkrivati i najmanje znakove zagađenja.



više iz
rubrike
ZANIMLJIVOSTI


Najmoderniji proizvod robotike, koji vrlo realno oponaša vijugavo kretanje živih riba, u sebi će imati sićušne kemijske receptore kojima će detektirati količinu, ali i izvore zagađenja poput brodova ili podvodnih cjevovoda. Očitanja će potom slati putem Wi-Fi bežične tehnologije do bazne stanice na kojoj će i puniti baterije dostatne za osam sati rada.



Rory Doyle, viši znanstvenik u projektu, ističe kako su stručnjaci u kreiranju robo-ribe koristili najsuvremenije metode otkrivanja i smanjenja zagađenja.



- Iako se korištenje takvog ribolikog robota možda čini kao znanstvena fantastika postoje vrlo praktični razlozi zbog kojih smo se odlučili za upravo takav dizajn - isitče Doyle.



Prije svega tu su milijuni godina evolucije ribljeg tijela kako bi se postigao energetski najučinkovitiji oblik koji će robo-ribama omogućiti da vrlo dugo ostaju pod vodom bez punjenja baterija tražeći onečišćenje. Takoođer, moći će detektirati zagađenje kako na površini, poput naftnih mrlja, tako i na većim dubinama.



Prvih pet robo-riba izgrađenih u Školi računalnih znanosti i elektrotehnike pod vodstvom profesora Huoshenga Hua trebalo bi zaplivati krajem slijedeće godine, a samo jedan primjerak ovog supermodernog detektora velikog poput tuljana stoji oko 200 tisuća kuna.

G.V.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19