Roboti - pauci kreću u borbu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.05.2008. u 23:16

Do kraja 2008. godine u borbene operacije suvremenih ratova trebali bi se uključiti roboti pauci, kukci i zmije, nalik na kreacije iz znanstveno fantastičnih filmova.

Naime, britanski proizvođač oružja BAE Systems pokrenuo je konstrukciju niza elektroničkih robota za američku vojsku koji bi trebali služiti kao izvidnica. Vojnici će ih nositi sa sobom do prve crte bojišnice, a potom će ih malim vozilima transportirati što bliže neprijatelju. Roboti će konačno izaći i kretati se sami kroz zgrade i ruševine kako bi otkrili moguće mine, skloništa, zasjede i sl.

Konstrukcija robota - pauka već je poodmakla, a znanstvenici se nadaju da će uskoro napraviti i elektroničke leptire (dolje). Neki će roboti biti opremljeni malim kamerama, a drugi senzorima koji će otkrivati kemijsko, biološko ili radioaktivno oružje. Vojnici će na svojim monitorima moći pratiti njihovo kretanje.


Vođa programa Steve Scalera najavio je da će proizvesti više različitih robota koji će surađivati. "Neki će biti sićušni, drugi možda dužine 30-ak centimetara, a svi će ući u istu zgradu kako bi obavili različite zadatke".

Unatoč zahtjevnoj tehnologiji BAE Systems tvrdi da će svaki robot, kada krene serijska proizvodnja, koštati oko 1000 kuna.  (njd)


Izdvajamo