Roditelji: Dugo znamo za svećenikovu nastranost

RIJEKA - Drago Ljubičić, svećenik iz Banjola osumnjičen za bludne radnje nad malodobnim dječacima, danas je ponovno u prisutnosti odvjetnika Milenka Škrleca saslušan pred istražnim sucem Vladom Bosnerom.



Odvjetnik Škrlec kaže da njegov klijent odbacuje sve optužbe i osjeća se poprilično zbunjeno.

- Riječ je o predmetu koji ima oznaku tajnosti postupka pa vam ne mogu reći ništa više, no u svakom slučaju očekujem da će moj klijent biti pušten iz pritvora - kaže Škrlec.



Neslužbeno iz pravosudnih izvora doznajemo da se svećenika tereti za pet djela bludnih radnji, i to u vremenu od 2003. godine do danas. U prijavi se navodi kako je svećenik Ljubičić dječake stare između 10 i 12 godina dirao po spolovilima. Istražni će sudac u sljedeća 24 sata donijeti odluku o eventualnom produžetku pritvora.



Inače, Drago Ljubičić je od 1984. do 1991. godine službovao u malom mjestu Vrh na otoku Krku, između Malinske i grada Krka. Nakon toga premješten je u Novalju, a s Paga je 2001. godine poslan na službu u Banjol na otoku Rabu.



Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK, za HTV je danas, na pitanje o mogućem zataškavanju slučaja, odnosno premještanja svećenika Ljubičića iz župe u župu, odgovorio: - Ne može se govoriti o zataškavanju. U Ordinarijatu nije bilo informacija o nekim prethodnim slučajevima. Biskupu se nitko nije žalio. Ancić je rekao kako je svećenik Ljubičić bio u tri župe te da nije bilo nikakvih prigovora.



- U Katoličkoj crkvi arhiviraju se svi dopisi. O ovom slučaju i svećeniku ne postoji ništa, ni pismeno niti usmeno - rekao je.



Glasnogovornik HBK istaknuo je također kako je u Hrvatskoj dosad bio jedan slučaj i jedna presuda za pedofiliju svećenika, a svećenika je u Hrvatskoj ukupno 2200.



- Pedofilija je za nas i grijeh i kazneno djelo. Nitko u Crkvi to ne bi zataškavao - ponovio je Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.



- Prema mojim saznanjima, na rad Drage Ljubičića nije bilo prigovora. Jedno smo vrijeme bili u susjednim župama i mogu reći da je bio veoma omiljen među vjernicima - rekao je vikar Krčke biskupije Ivan Kordić, dodajući kako je ovaj slučaj šokirao Krčku biskupiju.



- Izuzetno mi je žao što se ovo dogodilo. To je veliki šok za sve nas, i za narod i za Crkvu. Podržavamo rad pravosuđa i surađujemo kako bi se utvrdila istina - ističe Kordić.



U malome mjestu Vrh na otoku Krku, gdje je Drago Ljubičić vodio župu od 1984. do 1991. godine, rijetki su s nama pristali razgovarati. Većina se mještana dobro sjeća svog župnika, ali nam je samo nekolicina tvrdila da je sklonost župnika prema dječacima u njihovu selu bila javna tajna.



Roditelj dvojice sada već odraslih sinova rekao nam je da su se djeca požalila roditeljima na župnikove postupke. Na naš upit jesu li zbog "pipkanja" župnika prijavili policiji, naš sugovornik odgovorio je da nisu, ali su se roditelji požalili Biskupiji, nakon čega je svećenik prebačen u službu u Novalji na otoku Pagu.



- Svi su u Novalji znali što s djecom radi velečasni Drago Ljubičić dok je vodio našu župu, ali su šutjeli, a šutjet će i danas.



Ja sam jedini reagirao i verbalno ga napao kada mi je moj sin, tada, 1999., kao dijete od 11 godina, a danas maturant, eto upravo sutra polaže završni ispit, ispričao kako ga je i po kojim dijelovima tijela don Drago navodno dirao - teškom nam se mukom otvorio i obnovio sjećanja na nekadašnjeg župnika u Novalji Dragu Ljubičića, Novaljac čiji smo identitet obećali sakriti.



A njegovo dječje iskustvo s don Dragom, priča otac K., bilo je više nego strašno. Don Drago je dječake koji su pohađali vjeronauk odvodio na usamljenu plažu Dražica, uvalu između Novalje i Luna, kako bi se goli kupali.



Za tih izleta, na koje nikad nisu išle djevojčice, don Drago je, priča K., dječake dirao po spolnim organima, ali su djeca, posramljena i zastrašena, o tome šutjela. K., zapravo njegova supruga doznali su za to tek kad se jednom prigodom njihov sin snažno opirao skupnom odlasku na Dražicu.



- Majka ga je vozila na kupanje s velečasnim jer je mali kod kuće namjerno odugovlačio odlazak i kasnio. U autu je u jednom trenutku uspaničeno pokušao otvoriti vrata pri brzini od 60 km na sat i naprosto pobjeći.



Supruga je stala i teškom mukom izvukla od sina razloge straha i panike. Vratila se kući i ispričala mi što joj je mali rekao o velečasnom, a ja sam ga vrlo brzo pronašao, teško ga izvrijeđao i zaprijetio mu da mi ne dira dijete. Otišao je šutke, a malog više nikad nije dirao. U kasnijim razgovorima mali je priznao da je don Drago na isti način pipkao i drugu djecu, ali su svi o tome šutjeli - ispričao je otac K.



Telefonski smo razgovarali i s njegovim sinom, don Draginom žrtvom, koji je kratko potvrdio da se sve na plaži Dražica upravo tako događalo, ne samo njemu nego i drugoj djeci.



K. je sasvim siguran da je i tadašnji krčki biskup Josip Bozanić dobio nekoliko anonimnih pisama u kojima je opisano navodno Ljubičićevo ponašanje, ali ni on, kao ni nitko iz crkvenih krugova, nije reagirao!



U razgovoru s Rabljanima doznajemo da se cijela priča počela zahuktavati prije oko mjesec dana kada je zabrinuta majka od učiteljice u rapskoj Područnoj školi Ivana Rabljanina u Banjolu, koju pohađa njezin sin, potražila savjet zbog nedoličnog ponašanja svećenika. Do tada nitko ništa nije sumnjao.



Učiteljica se obratila ravnateljici, u međuvremenu se u priču uključila i policija, a sve je rezultiralo jučerašnjim privođenjem svećenika uz pet kaznenih prijava. Iako se ne zna što su točno rekli dječaci, svećenika se, navodno, tereti da je koristio priliku neprilično dirati dječake kada im je pomagao oblačiti i svlačiti ministrantske haljine (naime, svih pet dječaka su ministranti), ali i da ih je i u drugim prilikama neprilično dodirivao.



Dječaci su iz četiri otočke obitelji (dvojica su braća), no roditelji i rođaci pojedinih dječaka nisu željeli s nama razgovarati. Tek je jedna rođakinja rekla kako "sve te stvari nisu od jučer" te da joj je strašno žao što se sada sve prelama i na njenom dječaku.



Više majki koje su ogorčene tvrdnjama da je svećenik Drago Ljubičić bludničio nad dječacima okupilo se danas kod jedne od njih kako bi nam ispričale svoja, kako kažu, samo pozitivna i lijepa iskustva sa svećenikom. Tako Zorica Ribarić, Rajka Krstačić, Dragana Maškarin, Mirjana Javorin, Višnja Pičuljan, Ivanka Debelić i Meri Maškarin pričaju kako njihova maloljetna i punoljetna djeca vole i cijene Dragu Ljubičića te s njim rado i dragovoljno provode i svoje slobodno vrijeme.



- Naša su djeca šokirana, šokirana su zbog užasne laži i klevete. Svećenik je divan čovjek koji se zalaže za obitelj - rekle su nam, dodajući kako se i njihova sada odrasla djeca koja ga znaju godinama odlaze družiti sa svećenikom, i mladići i djevojke. Dodale su kako je svećenik, kada se počelo govoriti o svemu ovom, sazvao sastanak s roditeljima na koji su došle i majke nekih od dječaka za koje se sumnja da je nad njima svećenik bludničio, no tada nisu rekle ništa na tu temu. I šef banjolskih ministranata Zoran Maričević potvrdio je njihove riječi, no dodao je i kako svećenik nije ni imao prilike činiti to za što ga se optužuje jer je on uvijek bio nazočan u situaciji kada su tamo bila i djeca.

Velečasni je divan i zalaže se za obitelj





- O tome događaju ne možemo davati nikakve izjave niti je potrebno raditi senzacije o tome - rekao je tada novaljski župnik Ljubičić novinarima Jutarnjeg lista.



On je tada iz Novalje otputovao na zagrebački Kaptol kako bi se konzultirao o svemu izravno s nadbiskupom Josipom Bozanićem i najvišim crkvenim krugovima, a samoga je vlč. Sudca izolirao od javnosti i kontakata izvana.



Zanimljivo je da Crkva identičnu suzdržanost dijeli i ovih dana, kada se u javnost izbila afera o navodnoj pedofiliji vlč. Drage Ljubičića. U svećeničkim krugovima prepričavaju se javnosti dostupne informacije, ali gotovo ništa više od toga.



 - Poznajem ga i ništa više ne mogu reći - odgovor je koji smo danas čuli od desetak svećenika s kojima smo kontaktirali.



Zanimljivo je da nijedan crkveni medij nije prenio ni jučerašnju policijsku informaciju o pritvaranju anonimnog 63-godišnjeg svećenika. 

Zlatko Sudac je prokrvario na misi vlč. Ljubičića

NOVALJA - Ime vlč. Drage Ljubičića prvi se put u široj javnosti pojavilo sredinom svibnja 1999., ali je i tada ostalo gotovo sasvim nezamijećeno. On je, naime, u to vrijeme bio župnik u Novalji i na misi koju je on služio krenule su prve kapljice krvi na budućim "stigmama" njegova ondašnjeg kapelana vlč. Zlatka Sudca.



N. Horvat, J. Đečević, M. Vuksan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58