Rončevićev stan od 350.000 eura

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2008. u 08:00

ZAGREB - Luksuzni četverosobni stan u zagrebačkom naselju Bukovac uskoro će postati novi dom ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića.

Stan je smješten na drugom, posljednjem katu urbane vile na Gornjem Bukovcu. Ima oko 160 četvornih metara, u koje je uključena prostrana terasa i dodatna dva parkirna mjesta, te je gotovo spreman za useljenje.

Ministar je stan kupio ovog ljeta, za 350 tisuća eura, a početkom rujna novi dom uknjižio je u zemljišne knjige kao vlasništvo njega i njegove supruge.

Prema kupoprodajnom ugovoru između investitora i vlasnika urbane vile Ivana i Danice Mihetec te kupca obitelji Rončević, 50 tisuća eura uplaćeno je gotovinskom isplatom sredinom lipnja, a za ostatak dogovorenog iznosa ministar je podigao stambeni kredit u iznosu od 497.500 švicarskih franaka u Erste & Steiermärkische banci, što je oko 300.000 eura.Taj će iznos idućih 30 godina Rončevići mjesečno otplaćivati sa 11.500 kuna. Kada otplati kredit, ministar će imati 78 godina.


U stambenom kreditu s Erste bankom sporne su jedino Rončevićeve godine. Naime, običnim građanima banka odobrava kredit do 60, a samo iznimno do 65 godina. U Erste banci maksimalna dob do otplate kredita je 70 godina. No, kreditni odbor ima diskrecijsko pravo odobriti i dulji rok.

Rončević je za stambeni kredit platio samo 0,5 posto naknade. Riječ je o minimalnoj naknadi od samo 200 kuna. Uobičajena naknada za kredite inače je jedan posto.

Kredit je vezan uz švicarske franke i odobren uz promjenjivu kamatnu stopu od pet posto, koja je bila važeća u to vrijeme.  

Nova nekretnina za sada nije uvrštena u imovinsku karticu ministra Rončevića, koji je još pod istragom USKOK-a zbog sumnijive nabave vojnih kamiona. Prema podacima dostupnim javnosti, u imovinskoj kartici ministra Rončevića navedena je mjesečna plaća od 22.542,16 kuna, obiteljska kuća u Našicama vrijedna oko 75 tisuća eura, također pod kreditom, te pokretnine u iznosu od 600 tisuća kuna.

Podaci njegove supruge, ujedno i sudužnika u podizanju kredita za stan na Bukovcu, pokazuju plaću od 5199, 73 kune te šestinu vlasništva stana u Našicama od 110 kvadrata vrijednu 30 tisuća eura.

Početkom veljače ove godine vrijednost pokretnina u imovinskoj kartici ministra uvećana je za 100 tisuća kuna te za 30 tisuća eura, koliko je naslijedila njegova supruga. Osim ministarske plaće, ministar članstvo ima i u upravama dvaju poduzeća te Pomorskom centru za elektroniku Split i Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, ali za to ne prima nikakvu naknadu.

U obilasku još neuređenog stana Rončevičevih jučer smo zatekli samo dvojicu radnika, koji su upravo dovršavali parkiralište za osam parkirnih mjesta ispred urbane vile. Kada će se obitelj Rončević s obližnjeg Požarinja, gdje sada živi, useliti u novi stan, nismo doznali, a ne baš razgovorljivi susjedi često ga susreću dok oko nove zgrade šeta psa.

- To ne čudi jer živi ni kilometar odavde - kratko nam je rekao jedan od starijih susjeda ispred dućana prekoputa urbane vile.

Mario Tomas;Jadranka Šević

Izdvajamo