Ronioci iz luke vadili hrđave stolice s rive

SPLIT - Hrđave dizajnerske stolice vrijedne 1140 kuna po komadu s novouređene splitske rive, kontejnere, klupe, kamionske i automobilske gume, boce, limenke i drugi otpad izvlačilo je iz mora u Gradskoj luci četrdesetak ronilaca.



- Dugogodišnjim radom na pripremi Croatia Boat Showa uočili smo veliku količinu glomaznog otpada i odlučili smo, u dogovoru s organizatorom Showa, tvrtkom Profectus i Hrvatskim ronilačkim savezom, organizirati akciju čišćenja - objasnio je Lorenz Marović iz Ronilačkog centra Manta razloge akcije. Akciji čišćenja odazvali su se uglavnom ronioci s kontinenta, iz Osijeka, Karlovca, Duge Rese, Zagreba, ali i Splićani i njihovi susjedi.



- Snimit ćemo situaciju podvodnom kamerom da bi se ubuduće moglo bolje pripremiti za akciju koja će, nadam se, postati tradicionalna - rekao je Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza.



Ronioci su čistili podmorje Gradske luke površine oko 400.000 četvornih metara, a dio oko Lučke kapetanije ocijenili su najzagađenijim.



- Najružnije što sam izronio u životu je morski krastavac - ustvrdio je najmlađi ronilac, Marin Stipčević (11), koji je jučer izronio punu vreću boca i limenki.



- Marin roni od četvrte godine - kaže ponosni otac Vladimir iz Ronilačkog centra Ruskamen.



Renata Dupin, voditeljica centra Adriaticroa iz Jasterbarskog, čistila je sa svojim kolegama podmorje duž cijelog Jadrana.



- Ne mogu reći koji je dio Jadrana najzagađeniji, to uvelike ovisi o morskim strujama, ali mogu reći da je teže čistiti rijeke i jezera s područja gdje se ratovalo pa ronioci nailaze na minsko-eksplozivna sredstva - primijetila je Dupin. U takvim slučajevima ronioci pozivaju policiju i označavaju područje.



Organizator Croatia Boat Showa koji će se od 5. do 13. travnja održati deseti put u Gradskoj luci za zahvalu roniocima pripremio je tri pečena janjčića, a restoran Arkada tri pršuta i sir. Ronioci su blagovali na gatu kod lučke kapetanije u šatoru podignutom za tu priliku. (D. Č.)





Duška Čolović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:56