OI KOŠARKA

Rusija sa zvukom sirene dobila Brazil, Španjolci jedva s VB

U prvoj, a ujedno i najzanimljivijoj utakmici dana na turniru košarkaša na Olimpijskim igrama u Londonu, Francuska je pobijedila Litvu s 82-74
 AP

U prvoj, a ujedno i najzanimljivijoj utakmici dana na turniru košarkaša na Olimpijskim igrama u Londonu, Francuska je pobijedila Litvu s 82-74.

Francuzi su tako nakon uvodnog poraza od nedodirljivih Amerikanaca u skupini A ubilježili dvije vrijedne pobjede, najprije protiv Argentine, a danas i protiv Litve. Time su se sasvim približili osvajanju drugog mjesta u skupini budući da ih do kraja ove faze natjecanja očekuju dvoboji protiv Tunisa i Nigerije koji im ne bi trebali biti dorasli suparnici.

Dobro su Francuzi otvorili današnju utakmicu i poslije šest minuta igre vodili s 20-11. Igrači Kestutisa Kemzure ipak su se uspjeli oporaviti i do kraja četvrtine su smanjili zaostatak na 25-21, a onda su u drugoj dionici preuzeli kontrolu i na poluvrijeme otišli s plus četiri (43-39).

Francuska je, međutim, odigrala sjajno treću četvrtinu, ostavila Litavce na samo devet poena (20-9) i praktički riješila pitanje pobjednika. U zadnjoj dionici je prednost Colletovih košarkaša u jednom trenutku narasla i na plus 14 (70-56) i priči je bio kraj. Poslije poraza od Argentine i Francuske, realno je očekivati da će Litva u četvrtfinale krenuti s četvrtog mjesta u skupini.

Još je jednom u francuskoj reprezentaciji sjajan bio Tony Parker s 27 koševa, a pridružio mu se i Nicolas Batum s 21 poenom i šest skokova. Martynas Počius s 18 koševa, te Linas Kleiza sa 17 koševa i sedam skokova bili su najbolji u dresu Litve.

Dramatična je bila utakmica 3. kola skupine košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama između Rusije i Brazila.

Rusija je pobijedila 75-74, te je tako momčad Davida Blatta i dalje stopostotna sa sve tri pobjede. No, bila je Rusija na rubu poraza. Imao je Brazil 74-72 šest sekundi prije kraja. No, nakon dvostrukog time-outa, lopta je otišla u kut do Fridzona koji je pod prekršajem pogodio tešku tricu i tako donio Rusima veliko slavlje. Ostale su još četiri sekunde za Brazil, loptu je uzeo Barbosa, prešao pola terena i od table promašio obruč.

Andrej Kirilenko je sa 19 poena bio prvi strijelac Rusije. Timofej Mozgov je dodao 18 uz sedam skokova, dok je Aleksej Šved ubacio 17 uz šest asistencija, ali isti broj izgubljenih lopti. Kod Brazila su dvoznamenkasti po poenima bili samo Leandro Barbosa (16) i Larry Taylor (12).

U skupini B je još Australija lako došla do prve pobjede na Igrama, dobila je Kinu s dvadeset poena (81-61).

U skupini A je Argentina lako pobijedila Tunis 92-69, makar moramo reći da su Tunižani imali čak 28-14 nakon prvih deset minuta. No, do kraja su se raspucali Argentinci, a najbolji je igrač utakmice bio Manu Ginobili sa 24 poena, tri asistencije i šest skokova.

Opasno su živjeli aktualni olimpijski doprvaci, košarkaši Španjolske, u meču 3. kola olimpijskog turnira u Londonu protiv domaćina, Velike Britanije...

Pobijedila je Španjolska 79-78, a Britanci su u zadnjim trenucima ogleda zaredali tricama koje su na kraju mogle Španjolce skupo koštati. Posljednju u nizu tricu su Britanci pogodili sedam sekundi prije kraja za 79-78, no do kraja nisu uhvatili Calderona, te nisu napravili prekršaj, čime bi produljili nadu u čudo, odnosno pobjedu ili produžetak.

Španjolska je tako ostala netaknuta i nakon tri utakmice. Sa šest bodova, zajedno s Rusijom, predvode skupinu B.

U četvrtak je najbolji strijelac Španjolske bio Calderon sa 19 poena, dok je Pau Gasol dodao 17 uz pet asistencija. Igru Velike Britanije su nosili Luol Deng sa 26 poena, sedam asistencija i devet skokova, te Joel Freeland sa 25 poena i sedam skokova.

OI, košarka (M), 3. kolo, skupina A:

Francuska - Litva 82-74

Argentina - Tunis 92-69

SAD - Nigerija (kasnije)

Redoslijed: 1. Francuska 5, 2. Argentina 5, 3. SAD 4 (-1), 4. Litva 4, 5. Nigerija 3 (-1), 6. Tunis 3.

skupina B:

Australija - Kina 81-61

Rusija - Brazil 75-74

Španjolska - Velika Britanija 79-78

Redoslijed: 1. Rusija 6, 2. Španjolska 6, 3. Brazil 5, 4. Australija 4, 5. Kina 3, 6. V. Britanija 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:55