Sabor donio zakone o poljoprivrednom zemljištu i o golfu

ZAGREB - Hrvatski je sabor večeras donio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a kvorum su, nakon izlaska oporbe, ali i dijela vladajućih, činili i manjinski zastupnici Nazif Memedi i Deneš Šoja, zbog čega su ih ostali zastupnici nacionalnih manjina odlučili izbaciti iz svog kluba.



Sabor je donio i Zakon o golfu. Oporba i zastupnici manjina nisu nazočili ni glasovanju o tom zakonu, a sabornicu je napustio i HSU-ovac Silvano Hrelja, ističući da se obvezao činiti kvorum samo za poljoprivredno zemljište. Unatoč tomu, taj je zakon donesen glasovima 72 zastupnika.



Stazić: Sanadera treba kazneno goniti zbog Zakona o golfu



Milorad Pupovac (SDSS) potvrdio je novinarima da su se zastupnici nacionalnih manjina dogovorili da neće podržati donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji SDSS tvrdi da zadire u pravo privatnog vlasništva. Pupovac tvrdi i da je Memedi, koji je tada bio u Sarajevu, obećao da će podržati zahtjeve ostalih zastupnika manjina.



"Većina u Klubu nacionalnih manjina odlučila je da kolege Šoju i Memedija nakon ovoga ne smatraju članovima Kluba", rekao je novinarima Pupovac, koji tvrdi da su njih dvojica i ranije opstruirali rad kluba.



Na pitanje hoće li SDSS raskinuti koaliciju s HDZ-om, odgovorio je kako će o tome odlučiti stranačka tijela.



Vladajućima je kvorum kod glasovanja o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Zakonu o golfu držao i HDSSB, a Branimir Glavaš novinarima je objasnio da su se između dviju opcija, one koja je napustila sabornicu i one koja je ostala unutra, odlučili za potonju.



SDP-ovac Slavko Linić najavio je, pak, ustavnu tužbu protiv dva zakona jer, rekao je, zadiru u pravo privatnog vlasništva, ali i protiv Zakona o izvršenju proračuna. SDP, naime, drži da će taj zakon Vladi dati mogućnost da mimo Sabora rebalansira značajan dio državnog proračuna, čime se, smatraju, derogira ustavna uloga Sabora.



Nakon što je oko 17 sati prvi put danas srušen kvorum, HDZ-ovi zastupnici više od dva sata nisu smjeli napustiti sabornicu. Za kvorum im je ipak nedostajalo glasova, pa se čekalo Memedija, koji je bio u Bosni i Hercegovini, Ivana Čehoka (HSLS), koji je imao obveza u Varaždinu, te Glavaša (HDSSB), koji je za dva sata stigao iz Osijeka u Zagreb. Pošteđena nije ostala ni Suzana Bilić-Vardić (HDZ), kojoj je pozlilo pa su je kolege izvele van, dali joj šećera i vode, nakon čega se vratila u sabornicu, u kojoj je ostala do kraja glasovanja.



Sabor je ovim glasovanjem završio redovito jesensko zasjedanje, a s radom će nastaviti u veljači.   (Hina)





Nazif Memedi i Deneš Šoja ostali su večeras u čudu kad su čuli da su isključeni iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina jer su digli ruku za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.



"Ne znam zašto je to problem. Ovaj zakon ne zadire u prava nacionalnih manjina", rekao je Šoja novinarima u Saboru, te dodao da je za zakon, između ostaloga, glasao i zato što je Vlada prihvatila dio njegovih prijedloga.



Nazif Memedi opovrgnuo je, pak, tvrdnje Milorada Pupovca da je obećao podržati stav ostalih manjinskih zastupnika.



"Ništa nismo dogovorili na Klubu i ne može mi se spočitnuti da sam nešto prekršio. Ostajem u Klubu, a ako oni misle da ne, onda OK", rekao je Memedi.
Memedi i Šoja: Ništa nismo obećali!



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:51