Sadistički nobelovac svoju je suprugu otjerao u smrt

Sir Vidia Naipaul ili, kako ga najčešće zovu, V. S. Naipaul, jedan je od najznačajnijih pisaca našega doba, dobitnik Nobelove nagrade i nagrade Booker, ali je istodobno i emotivno nezreo, sebičan i patetičan.



Tako barem o njemu piše Patrick French u novoj biografiji slavnog pisca "The world is what it is", koji ionako već ima reputaciju arogantnoga i sadističkoga gada koji je zbog svoje ćudljive naravi izgubio priličan broj prijatelja, ali i poštovanje među kolegama književnicima. French je u knjizi potpuno razotkrio okrutan odnos Naipaula s osobama koje su mu i privatno i poslovno najbliže, a sam Naipaul je u knjizi priznao da je okrutnost koju je iskazivao prema supruzi na kraju ubila nesretnu ženu.



Naipaul je, naime, desetljećima psihički zlostavljao svoju suprugu, svakodnevno posjećivao prostitutke i čak je 24 godine imao ljubavnicu. Patricia Naipaul, koja je sa 75-godišnjim piscem bila u braku 41 godinu, od 1955., znala je za njegovu dugogodišnju ljubavnicu Margaret Gooding gotovo od početka i gotovo petnaest godina je patila ulovljena u ljubavni trokut iz kojega nije mogla izići.



Naipaul je, naime, desetljećima psihički zlostavljao svoju suprugu, svakodnevno posjećivao prostitutke i čak je 24 godine imao ljubavnicu.
No, Patricia je pravu potvrdu da je Vidia vara s Margaret dobila 1994. kada je on u jednom intervjuu priznao novinaru da godinama ima ljubavnicu. Naipaul je, očito potpuno ponesen svojom veličinom, to izrekao u danima kada je njegova supruga prolazila tešku operaciju i pokušavala se izliječiti od raka. Nakon tog intervjua, Patricijino zdravlje naglo se pogoršalo i umrla je dvije godine kasnije.



"Mislim da ju je to do kraja 'pojelo'. Strašno je patila i može se reći da sam je ja ubio. Definitivno. Barem ja tako osjećam", kaže Naipaul u biografiji koja je ovih dana objavljena, a Naipaul je sam izabrao Patricka Frencha da napiše njegovu biografiju na koju nije imao nikakva utjecaja, odnosno u dogovoru s Frenchom pristao je da nijedan podatak koji French odluči objaviti, Naipaul neće osporavati.



Međutim, to je tek jedna u nizu okrutnosti koju je Naipaul "priuštio" svojoj supruzi, koja je s njim ostala zarobljena u braku u kojem ne samo da nije bilo ni trunke ljubavi, nego ju je Naipaul konstantno poniživao te joj čak odbio kupiti vjenčani prsten. Nerijetko bi je ostavljao samu kako bi otišao na romantična putovanja s Margaret s kojom je započeo vezu 1972., a povremeno je napuštao Patriciju i svako malo su živjeli odvojeno.



V. S. Naipaul sa suprugom Patricijom koju je u dugogodišnjem braku stalno ponižavao, a nije bio uz nju ni kad je oboljela od raka



Naipaulov sadizam i zlostavljanje vidjelo se u i situacijama kada bi sam sebe sažaljevao i svojoj supruzi se žalio kako mu nedostaje, tražeći valjda utjehu od nje. Nakon što bi joj se isplakao na ramenu, od Patricije je tražio da mu pomogne oko njegovih knjiga.



Naipaul je supruzi Patriciji čak odbio kupiti vjenčani prsten
BEZ LJUBAVI

Patrick French je za pisanje biografije dobio neograničen pristup svim Naipaulovim papirima, pismima i dokumentima. French je osim toga prva osoba koja je ikad pročitala dnevnike Patricije Naipaul koji su do nedavno bili pod ključem na Sveučilištu u Tulsi, od kada je Vidia Naipaul kompletnu svoju arhivu prodao za 620 tisuća dolara.



Navodno čak ni Vidia Naipaul nikada nije pročitao dnevnike svoje supruge. Upravo u Patricijinim dnevnicima French je otkrio kako se Patricia u braku osjećala tek nešto malo više od obične kuharice, a jedno je vrijeme bila ovisna o Mandraxu, sedativu koje joj je preporučio liječnik. U jednoj od 24 knjige svojih dnevnika Patricia je napisala:



"Vidia mi je rekao da od 1967. uopće ne uživa dok vodi ljubav sa mnom. Na to mi je odgovorio: Ne ponašaš se kao supruga književnika. Ponašaš se kao supruga najobičnijeg službenika koji je tek malo više uspio od svoje supruge."



S Margaret Gooding imao je aferu koja je trajala 24 godine, a kada je Patricija umrla, i nju je ostavio zbog druge žene



Potpuno bezosjećano i bez ikakvih skrupula, Naipaul je Frenchu u biografiji priznao da je zapravo oduvijek bio svjestan svoje okrutnosti. "Kada sam Patriciji ispričao o svojoj ljubavnici, oslobodio sam se. Nju je to uništilo. Ali to je bilo neizbježno." Čak i kad je Patricia oboljela od raka, Naipaul nije pokazivao nikakvo suosjećanje.



"U to vrijeme sam bio potpuno posvećen knjizi 'India: A Million Mutinies Now'. Imao sam veliku inspiraciju i bio sam jako ljut što sam u bolnici jer je ta zgrada bila tako neuredna. Onda sam se morao vratiti popodne kako bih odveo Patriciju kući i izgubio sam se.



'Vidia mi je rekao da od 1967. ne uživa dok vodi ljubav sa mnom' 
PATNJA

Pronašao sam je tek kasnije. Sjedila je u kolicima, bila je jako potresena, nesretna i bilo je očito da je jako boli. Čekala je tako osamljena, a ja sam bio ljut cijeloga dana. Kada sam je vidio, bio sam strašno posramljen. Jako me uzrujao taj događaj."



No, nakon svega onoga što je Naipaul činio svojoj supruzi teško je povjerovati da je u bilo kojem trenutku osjećao žaljenje zbog svojih postupaka. Naime, samo tri godine nakon što se oženio s Patricijom i njihova života u Londonu, počeo je posjećivati prostitutke. Međutim, nakon što je Patriciji život pretvorio u pakao, ništa bolje se nije ponio ni prema svojoj ljubavnici Margaret.



Dok je Patricia umirala, Margaret se ponadala da će je Naipaul oženiti. No, na dan kada je Patricia umrla, Naipaul je završio vezu s Margaret. "Znam da sam se loše odnosio prema Margaret. Ali, to su stvari u kojima ja ne mogu ništa učiniti. Ostao sam s njom dok nije došla u srednje godine, dok nije ostarjela."



Ali, Naipaul tu nije stao. Malo prije takvog neočekivanog raspleta za Margaret, Naipaul je upoznao Nadiru, razvedenu novinarku iz Pakistana. Samo šest dana nakon što je Patricia umrla, Naipaul ju je pozvao u svoj dom, a vjenčali su se dva mjeseca kasnije.



Naipaul kaže da nije pročitao Frenchovu knjigu, ali ističe kako se neće iznenaditi ako zbog nje dobije još pokojeg neprijatelja budući da ih već sada ima popriličan broj.



Paul Theroux, njegov dugogodišnji suradnik, u memoarima o prijateljstvu s njim opisao je Naipaula kao "čovjeka kojeg nitko ne može voljeti, zločestog i okrutnog". Naipaulova urednica Diana Athill koja je s njim prekinula suradnju 1975. godine uz ostalo je napisala u svojoj knjizi: "Kada sam otišla od njega, izgledalo mi je kao da je sunce izišlo. Nisam više morala viđati Naipaula."



Zanimljivo je da Naipaul u ovoj biografiji za Patriciju kaže da je ona prihvatila situaciju s njim kakva jest, u što ne vjeruje čak ni njegova sestra Savi: "To je apsolutna glupost. Takva njegova rečenica proizlazi iz njegove bezobrazne taštine."



Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24