Samo jedan posto razlike između SDP-a i HDZ-a

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2007. u 19:30

ZAGREB - Hrvatsku, čini se, čekaju najneizvjesniji izbori od njezina stvaranja - samo dva dana prije izbora razlika u rejtingu između SDP-a i HDZ-a manja je od jedan posto u korist socijaldemokrata!


Tko će odlučiti izbore

40 posto građana je za vladu SDP-a i partnera

Pravaši padaju na dva mjesta u Saboru

SASTAV SABORA

ANALIZE ISTRAŽIVANJA
Indikator za to su rezultati trećeg i posljednjeg kruga velikog terenskog istraživanje koje je za Jutarnji list i HTV na uzorku od 4000 ispitanika provela agencija Puls.

SDP prema tom istraživanju osvaja 33,4 posto glasova ispitanika, HDZ 32,5 posto, no treba napomenuti da su oba rezultata u okviru standardne pogreške istraživanja od  +/- 1,5 posto, te da su u rezultat uključeni i neodlučni birači koje su istraživači raspodjelili strankama.

Neizvjesnost je, dakle, potpuna. Rezultati HDZ-a i SDP-a približili su se i kad je riječ o izbornim jedinicama. Za razliku od prethodnog kruga istraživanja, kada je SDP vodio u šest izbornih jedinica, u ovom krugu ta se prednost smanjila pa je tako SDP-ova lista na prvom mjestu u pet izbornih jedinica, a HDZ-ova u četiri u Hrvatskoj i, naravno, jedinici za dijasporu. U trećoj, zagorsko-međimurskoj, izbornoj jedinici SDP i HDZ potpuno su izjednačeni, pripalo im je po pet mandata.

Preračunat u saborske mandate, ovakav rezultat SDP-u daje prednost od četiri zastupnika. SDP bi tako osvojio 62 mandata, dok bi HDZ-u pripalo 58 zastupničkih mjesta. No, kako je Pulsovo istraživanje rađeno samo u deset "domaćih" izbornih jedinica, prednost SDP-a u mandatima postaje upitna jer će rezultatima HDZ-a u Hrvatskoj biti pribrojeni i glasove dijaspore.


* za uvećanje klikni na sliku

* za uvećanje klikni na sliku

U prošlom mandatu HDZ je osvojio 4 mandata u dijaspori, a očekuje se da će i u ovome mandatu osvojiti toliko ili jedan manje. No, za razliku od prošlih izbora, kada ti mandati nisu igrali presudnu ulogu, u ovako tjesnoj, "mrtvoj" izbornoj utrci mandati iz dijaspore doista mogu postati taj presudni jezičac na vagi.

Trend koji pokazuju sva tri velika terenska istraživanja Pulsa - o kretanju političke scene Hrvatske prema bipolarizaciji na dvije velike stranke - u ovoj je završnoj fazi istraživanja posebno naglašen.  Prema ovom istraživanju, SDP i HDZ zajedno bi osvojili čak 120 od ukupno 140 mandata koji se biraju u deset hrvatskih izbornih jedinica, što znači da bi te dvije stranke u Saboru imale čak 85 posto mandata!

Rezultat treće po redu političke snage, koalicije HSS-HSLS, je svega 6,6 posto, što je pet puta manje od rezultata koje pojedinačno osvajaju dvije najveće stranke!  Taj trend galopirajuće bipolarizacije, prema ovome istraživanju, posebno šteti HSP-u Ante Đapića koji je sa sedam saborskih mandata, koliko je imao u proteklom sazivu Sabora, u ovom istraživanju Pulsa pao na svega dva! Svojevrsno razočaranje, čini se, slijedi i HSU- koji, prema ovim rezultatima, ostaje na tri mandata, koliko je osvojio 2003.

Agresivna izborna kampanja pod motom 'Račun za svaki kat i svaki sat', usmjerena na Sanadera osobno, pridonijela je, čini se, skoku SDP-a od 3,1 posto poena u odnosu na rezultate iz listopada Sanader je u kampanji obišao više od 60 gradova, održao desetke govora, a u stranačkoj središnjici svaki dan je konferencija za novinare. Rezultat je porastao za 2,2 posto, ali SDP-ov je rastao više
SDP
33,4%   62 mandata
HDZ
32,5%  58 mandata
HSS-HSLS-PGS  6,6%  7 mandata
HNS  5,9%  5 mandata
HSU  4,8%  3 mandata
HSP  3,8%  2 mandata
IDS  1,5%  2 mandata
HDSSB  0,9%  1 mandat


Izbori 2007. mogli bi biti rekordni i prema izlasku birača na birališta - čak 86 posto birača istaknulo je da će sigurno (70 posto) ili vjerojatno (16 posto) glasati na izborima. U ovom istraživanju, prema riječima glavnog Pulsovog istraživača Dragana Bagića, svega 9 posto ispitanih izjasnilo se kao neodlučni. No, u preferencijama tih za sada neodlučnih birača u ovom zadnjem krugu istraživanja favorit je HDZ. Sanaderovoj stranci kao najvjerojatnijem izboru sklono je 13,1 posto neodlučnih birača, dok je SDP-u sklono 10,8 posto. U listopadskom krugu istraživanja odnos je bio drukčiji: SDP-u je bilo naklonjeno 13,2 posto, a HDZ-u 11 posto neodlučnih birača. (Nataša Božić)
Neodlučnih malo i skloni su HDZ-u

Nataša Božić

Izdvajamo