Sanader: Bruxelles je neinformiran

ZAGREB - Politička napetost u hrvatsko-talijanskim odnosima ni danas nije smanjena, iako iz vrha hrvatske vlasti dolaze sve jači signali da se situaciju želi smiriti. Prvi put od početka hrvatsko-talijanskog spora javno je istupio i premijer Ivo Sanader koji je danas, nakon tri dana šutnje, otvoreno stao u obranu predsjednika Republike Stjepana Mesića.



Naime, nakon što je glasnogovornica Europske komisije u srijedu uputila kritike Mesiću - njegov istup ocijenila je "neprimjerenim", a istup talijanskog predsjednika nije htjela komentirati - Sanader je danas upozorio da su njene ocjene "izrazito jednostrane i neprihvatljive". Braneći šefa države, Sanader je kazao da "nismo mogli propustiti reći da su neprihvatljive ocjene o slavenskom aneksionističkom planu, barbarstvu, itd.".



D'ALEMA KAŽE DA NEMA ZAHLAĐENJA S HRVATSKOM



TALIJANSKI TISAK: SPOR ITALIJE I HRVATSKE POSTAO EUROPSKI PROBLEM

EK I DALJE NE ŽELI KOMENTIRATI NAPOLITANOVE RIJEČI

AMATO: ITALIJA NE NAMJERAVA OTVARATI PARIŠKI I OSIMSKI SPORAZUM



U Uredu predsjednika nisu željeli dodatno komentirati stavove Europske komisije, nego su ostali pri stavu da se radi o neprimjerenom i jednostranom tumačenju. Ministarstvo vanjskih poslova već je danas uputilo Europskoj komisiji "punu informaciju" o talijansko-hrvatskoj polemici, a premijer je najavio da će i osobno, zajedno s ministricom vanjskih poslova, čelnicima EU "dodatno razjasniti situaciju". Stav Vlade upućen je Bruxellesu i preko stalnog predstavnika EK u Zagrebu. Sanader ipak nije želio ulaziti u svađu s EK, te je jednostrani istup njene glasnogovornice objasnio nedostatkom informacija.



ITALIJA: NADAMO SE RJEŠAVANJU SPORA

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova nada se prevladavanju spora, izvijestila je danas agencija ANSA.  Agencija navodi i da je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Pasquale Ferrara izjavio da ocjene u vezi s pristupanjem Hrvatske EU donosi Europska komisija.     (Hina)

- Želim vjerovati da je pomanjkanje informacija bilo razlog za ovakav jednostrani istup koji je nama neprihvatljiv. Siguran sam da će EU uzeti na znanje punu informaciju koju ćemo im dati - rekao je Sanader. Šef Vlade ne zna hoće li Europska komisija ponovno reagirati nakon što dobije dodatne informacije iz Zagreba i ispraviti kritiku upućenu Hrvatskoj. - Ne želimo dolijevati ulje na vatru, nego dati EK punu informaciju s ciljem da završimo ovu polemiku i nastavimo dijalog s Italijom koji je dosad bio prijateljski - rekao je Sanader.



Premijer je priznao da je Vlada proteklih dana pokušavala pronaći izlaz iz te situacije diplomatskim putem. Danas je u Rimu bio Sanaderov blizak suradnik, šef pregovaračkog tima za EU Vladimir Drobnjak. Neslužbeno doznajemo da i na Pantovčaku smatraju kako bi sada trebalo doći do smirivanja te da raspravu treba prepustiti stručnjacima. Od jednog sugovornika bliskog Uredu koji je želio ostati neimenovan danas smo čuli mišljenje kako nije bilo nužno da se sve ovo dogodi. - Ovo je neželjena trenutna kriza, nepotrebno napuhana, kao da se nalazimo na rubu rata - rekao je taj sugovornik.



Sanader se danas ponovno zauzeo za obnovu rada zajedničke Povijesne hrvatsko-talijanske komisije. - Ako treba, u rad komisije ćemo uključiti i forenzičare - najavio je Sanader i naglasio da se Rimske i Osimske sporazume ne može mijenjati. U priču su se danas uključili i Slovenci, ovaj put u korist Hrvatske. Tamošnji mediji prenose, naime, kako neke stranke smatraju da bi i Slovenija morala reagirati na izjave talijanskog predsjednika. Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek, javili su mediji, u srijedu je uputio pismo talijanskom predsjedniku zbog govora u povodu Dana sjećanja. 



Jakovčić: Tri rješenja spora

  • Osnivanje Europskog centra za povijest u Puli, koji bi osnovala Istarska županija s Talijanskom unijom i Sveučilište Pula, rezultat 'Crna knjiga' s popisom poginulih
  • Podizanje spomenika istarskim žrtvama u Pazinu koji bi odao počast svim žrtvama ratova koji su se vodili na tlu Istre u 20. stoljeću
  • Gradnja kuće hrvatsko-talijanskog (jadranskog) prijateljstva u Puli     (S. F.)





- S naše strane nema apsolutno nikakve namjere da se otvaraju ti sporazumi - rekao je Amato. Reakciju Mesića na govor talijanskog šefa države Giorgia Napolitana, pripisao je unutarnjopolitičkim potrebama.



- Poznajem Mesića kao umjerenog političara. Očito je da postoje neke stvari u njegovoj zemlji koje su ga navele da iziđe s vrlo jakim izjavama protiv Italije - rekao je Amato.        (Hina)

Amato: Italija neće otvarati Pariški i Osimski sporazum

Talijanska vlada ni na koji način ne namjerava otvarati pitanje revizije Pariškog i Osimskog sporazuma o razgraničenju između Italije i tadašnje Jugoslavije, a koje je Hrvatska, kao jedna od sljednica te države, naslijedila, izjavio je danas u Bruxellesu talijanski ministar unutarnjih poslova Guiliano Amato.





Nikola Jelić i Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:18