'Sanader je prešao granicu koja se ne smije prijeći'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.05.2009. u 09:24

ZAGREB - Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin ocijenio je danas izjavu premijera Ive Sanadera o terminu donošenja presude Branimiru Glavašu i o njezinoj težini neprimjerenom budući da je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći.

"Izjava Predsjednika Vlade Republike Hrvatske kojom se želi dovesti u vezu, sam konkretni sudski postupak kroz vrijeme donošenja odluke u njemu, a posebice spominjući pri tome težinu odluke - s utjecajem neke političke stranke, odnosno protiv neke političke stranke pa i izvršne vlasti, cijenim neprimjerenom izjavom kojom je prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin.

Sanader: Hrvatin je trebao reagirati i na Milanovićevu izjavu

SDP: Milanović nije u vezu doveo pravosuđe i sukobe u HDZ-u

"Suci i njihove odluke", navodi se dalje, "ne služe niti zastupaju bilo koga - oni zastupaju samo zakon". "Tako će", ističe Hrvatin, "i o zakonitosti kako postupka koji je prethodio donošenju odluke tako i samoj odluci, odlučiti u za to propisanom postupku, ako do njega dođe, Vrhovni sud".

Šimonović podržao Glavaševa suca

Sanader: Sudstvo se uključilo u izbornu kampanju

više iz
rubrike
VIJESTI

"Konačno, valja reći da je dobro što je javnost prepoznala način neprimjerenog obraćanja sudstvu, posebice jer izjava predsjednika Vlade ima posebnu težinu. Dobro je ako je to rezultat osjetljivosti prema temeljnoj pretpostavci za rad sudstva - njegovoj neovisnosti, a ne samo izraz politike", kaže u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i poručuje kako "suci znaju i znat će se suprotstaviti svim pritiscima i suditi neovisno, nepristrano i stručno". (Hina)

Izdvajamo