Sanader najavio žešću borbu protiv mita i korupcije u 2007.

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.01.2007. u 12:44

ZAGREB - Hrvatska će Vlada i u ovoj godini nastaviti uspješnu gospodarsku politiku te zadržati makroekonomsku stabilnost, nastaviti približavati Hrvatsku EU i NATO-u, intenzivirati borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, izjavio je danas premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Vlada u 2007., kazao je premijer, namjerava sniziti deficit državnog proračuna na 2,8 posto BDP-a, planirana je stopa inflacije do 3 posto, smanjiti udio države u vanjskom dugu te aktivnom gospodarskom politikom osigurati rast BDP-a od 5 posto.

Rast BDP-a, istaknuo je, izravno je povezan s približavanjem Hrvatske EU i NATO-u "jer svi investitori članstvo u tim asocijacijama vide kao sidro sigurnosti i jamstvo da je kapital koji ulažu u Hrvatsku siguran".

Sanader je dodao kako Vlada namjerava u ovoj godini na 11,8 posto sniziti stopu anketne nezaposlenosti (lani je bila 12 posto), više ulagati u znanost i nove tehnologije.

Premijer vjeruje kako bi Hrvatska u ovoj godini mogla otvoriti i do polovice svih poglavlja u pregovorima s EU, a dio njih i zatvoriti.

 U idućih nekoliko mjeseci mogla bi se održati zajednička sjednica slovenske i hrvatske Vlade, u Sloveniji, ali i rekao kako je prerano govoriti o temama koje će se razmatrati.

"Smatram da je Hrvatska u ovoj godini zrela da otvori i zatvori dobar dio poglavlja", rekao je Sanader najavljujući i žestoku borbu protiv mita i korupcije.

Sanader je rekao da će Vlada, iz sredstava koje dobije od prodaje 20 posto dionica HT-a, u ovoj godini vratiti treću i četvrtu ratu umirovljeničkog duga, te da će u povrat duga uključiti i 42 tisuće korisnika obiteljskih i limitiranih mirovina.

Oni će, kaže, nešto kasniti za umirovljenicima kojima se dug već vraća - u lipnju bi im se trebala isplatiti prva, a krajem godine druga rata duga.

S HSU-om i umirovljeničkim udrugama Vlada, ističe Sanader, u 2007. namjerava riješiti i problem zbog zaostajanja u mirovinama novih i starih umirovljenika, najavivši da bi radna skupina zakonsko rješenje mogla predložiti do ljeta.

Premijer je najavio i da bi se u idućih nekoliko mjeseci mogla održati zajednička sjednica slovenske i hrvatske Vlade, u Sloveniji, ali i rekao kako je prerano govoriti o temama koje će se razmatrati.

Sanader je odbacio napise u britanskom časopisu Ekonomist da je Vlada ugrozila medijske slobode u Hrvatskoj, istaknuvši da se u Hrvatskoj poštuje sloboda medija, te da ne zna na temelju kojih je argumenata taj časopis zauzeo takvo negativno mišljenje. (Hina)

Izdvajamo