Sanader poziva Papu da posjeti Hrvatsku

ZAGREB - Papa Benedikit XVI. primit će 17. siječnja ove godine hrvatskog premijera Ivu Sanadera u službenu audijenciju, potvrdio nam je glasnogovornik Vlade Ratko Maček.



 Tom prigodom, gotovo je sigurno, premijer Ivo Sanader pozvat će Svetog Oca da službeno posjeti Hrvatsku. O datumu mogućeg Papina posjeta našoj zemlji još je rano govoriti, kažu u Vladi, jer to prije svega ovisi o mogućnostima i obavezama Svetog Oca. Benedikt XVI. već je boravio u Hrvatskoj, ali ne kao papa, nego dok je bio na čelu Vatikanske kongregacije za nauk vjere. Premijer Sanader već se jednom sastao s papom Benediktom XVI., ali zajedno s premijerima iz redova Europske pučke stranke, dakle na zajedničkoj audijenciji tijekom summita EPP-a sredinom prošle godine u Rimu.



Ovo će, dakle, biti prvi put da papa Benedikt prima premijera Sanadera u službenu audijenciju. Istoga dana, 17. siječnja, Papa će u audijenciju primiti i potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor te predstavnike hrvatskih braniteljskih udruga.



Hrvatski su biskupi već pozvali papu Benedikta XVI. da posjeti Hrvatsku. Doduše, taj je poziv bio kurtoazan i biskupi su ga uputili Papi tijekom prošlogodišnjeg ljetnog susreta na njihovu pohodu ad limina apostolorum kada su svi zajedno hodočastili u Rim na redoviti petogodišnji susret sa Svetim Ocem u "pohod apostolskim pragovima".



Budući da je taj poziv bio vrlo općenit, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji još nisu s Vatikanom dogovarali detalje zasad još neizvjesnog pohoda Hrvatskoj. Međutim, pravila i nalažu da Papu poziva i ugošćuje mjesna crkva, ali zajedno s državnim vlastima jer je Papa i državnik Vatikana i poglavar Rimokatoličke crkve u cijelom svijetu. Dakle, Papi se upućuju dva poziva - s državne i crkvene strane. Ako Vatikan pokaže interes da bi Papa uistinu mogao jednoga dana doći i u Hrvatsku, brzo će reagirati i hrvatska crkvena vlast koja će Papi, zajedno s državom, uputiti i službeni protokolarni poziv za posjet.



Premda se na početku pontifikata Benedikta XVI. govorilo kako nema gotovo nikakvih šansi da posjeti Hrvatsku (osobito ne tri puta kao njegov prethodnik), ti izgledi postaju vjerojatniji kada se u kontekst Papinih putovanja stave njegovi odnosi s pravoslavnim crkvama. Poznato je, naime, da je Katolička crkva u Hrvatskoj, iz perspektive Vatikana, vrlo važan most prema pravoslavlju.





Nije tajna da aktualni vrh Srpske pravoslavne crkve želi vidjeti papu Benedikta XVI. i u Srbiji. Točnije, vrh SPC-a bi najviše volio kada bi Benedikt XVI. posjetio Beograd i Kosovo. Kao što je prije nekoliko mjeseci izjavio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan, očekuje se da bi Papin mogući dolazak u Srbiju mogao pomoći u rješavanju kosovskog pitanja. Budući da Vatikan očekuje da bi Srpska pravoslavna crkva mogla utjecati na poboljšanje odnosa s Ruskom pravoslavnom crkvom, nije isključeno da planovi budućih Papinih putovanja ne uključe i Beograd.
Papa možda iz Hrvatske u Beograd



Nikola Jelić;Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58