Sanader: Šuki, tišina. Pusti sada njih neka pričaju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2009. u 20:08

ZAGREB - Neka bude 2016. godina. Presudio je premijer Sanader. Vraćao se s predizbornog skupa iz Gospića i u telefonskim konzultacijama s potpredsjednicom Kosor nešto prije ponoći okončao dvodnevne iscrpljujuće pregovore Vlade i sindikata javnih službi.

Nakon 27 sati dramatičnih pregovora sve je bilo na dobrom putu da se ponovno zakomplicira. Sve je dogovoreno, ali sindikati traže da rok za izjednačavanje plaća bude 2014. godina. Vlada traži kraj 2017. Sanader nudi godinu dana više i sindikati konačno pristaju.

Napokon dogovor Vlade i sindikata: Obustavlja se štrajk

Sanader: Sporazum sa sindikatima nema veze sa izborima

Sindikati: Postigli smo 90 posto svojih ciljeva

Sporazum je nešto prije jedan sat poslije ponoći pred novinarima parafiran i okončani su do sada najteži pregovori Vlade i sindikata. Iscrpljujućih 27 sati u dvije runde danonoćnih pregovora u konačnici je ipak rezultiralo sporazumom o rastu plaća u javnim službama.

Iz Banskih dvora jučer su u jedan sat poslije ponoći Vladini ministri i sindikalci izašli umorni, ali zadovoljni. Sindikalci su sporazumom dobili višegodišnji rast plaća, a Vlada predah u proračunu za ovu godinu i socijalni mir - prekid štrajka i odustajanje od prosvjeda koji se trebao održati na dan izborne šutnje uoči lokalnih izbora.

Što se sve događalo u 27 sata dramatičnih i maratonskih pregovora u dvorani za sastanke na prvom katu Banskih dvora? U utorak, dan uoči početka štrajka u javnim službama, svi su na Markov trg točno u podne stigli uvjereni da će se brzo postići i potpisati sporazum. Za stol je sjeo i premijer Sanader. Ušutkao je ministre.- Šuki, tišina. Ti si mi imao priliku objasniti. Pusti njih neka pričaju - presjekao je Sanader. Kada je dva i pol sata kasnije zadovoljno krenuo na predizborne skupove u Knin i Zadar, usput je novinarima obznanio: “Postigli smo dogovor, još se dogovaraju detalji sporazuma”. Sve što je načelno dogovoreno pretočeno je u sporazum. Glavni pregovarač Vilim Ribić uzeo je sporazum i povukao se. Dva i pol sata češljao je točku po točku. Sindikati su u 17 sati, za kada je bilo najavljeno prvo potpisavanje sporazuma, sve odbacili.

Hrana nije pomogla


- Ovo je podvala. To nije ono što smo dogovorili s premijerom - obrušili su se sindikalci na Vladu.

Dramatični i iscrpljujući pregovori ponovno su počeli i potrajali do dva sata poslije ponoći. Sindikalac Ribić u jednom je trenutku potonuo i prošaptao da mu je zlo. Stigli su sendviči i ponovno se vratio u život. - Zašto ste mu dali jesti. Ponovno je oživio - prokomentirao je ministar Milinović.

No ni hrana nije pomogla. Potpredsjednica Kosor i sindikalci u 2.20 objavili su da su iscrpljeni. Nema dogovora. Štrajk u obrazovanju i znanosti počinje u srijedu, šest sati kasnije, a oni opet sjedaju za stol.

- Da vidimo u čemu je nesporazum - ponovno je u srijedu pregovore otvorio Sanader.

Demonstriranje snage

Sa sindikalne strane sjeli su čelnici osam sindikata javnih službi, njihovi pravnici i ekonomisti. Uime Vlade premijer Sanader, potpredsjednica Jadranka Kosor te ministri Šuker, Kalmeta, Primorac, Milinović i Biškupić. Glavnu riječ vode sindikalac Vilim Ribić, premijer Sanader i ekonomist Željko Lovrinčević.

Ostali su tu za demonstriranje snage s obje strane stola. Nakon što je prvi dan sve dogovoreno neuspješno pretočeno u sporazum, pod budnim okom premijera ovaj put pismeno se dogovarala točka po točka sporazuma. Ministar Šuker kao čuvar državne blagajne potiho govori premijeru da na stol treba staviti i dva posto posebnog dodatka za prosvjetu. Ako Vlada daje nove povišice, prosvjetari ostaju bez toga.

Vrijeme istječe


- Šuti - također ispod glasa odgovara Sanader procjenjujući da nije trenutak da se to obznani u pregovorima.

Sve je načelno dogovoreno. Piše se čistopis novog sporazuma i u 17 sati svi se vraćaju za stol. Novi raskol. Sindikati tvrde - ponovno podvala. Sporazum nije ono što su dogovorili, a prosvjeta doista gubi posebni dodatak.

Optužuju da su opet izigrani čim je od stola otišao premijer Sanader, a Vladini pregovarači prijete da vrijeme za dogovor istječe.

- Svaki put kada smo bili pred potpisom Ribić bi zakomplicirao. Sate i sate smo gubili za jednu te istu stvar - žalili su se Vladini pregovarači. A upravo je Ribić najzaslužniji što su sindikati izborili konačni sporazum. Žestoke duele s ekonomistom Željkom Lovrinčevićem malo tko je mogao uopće i pratiti. I jedna i druga strana današnji je dan provela u analizi sporazuma. Nadajući se da neće tako skoro za isti stol.

Gordana Galović

Izdvajamo