Sanader uoči izbora Crkvi dao 5,8 mil. kuna

ZAGREB - Osim za studente državnih sveučilišta, država će ubuduće svake godine iz proračuna plaćati troškove studija i za 160 studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  Dogovoreno je to posebnim sporazumom koji su danas u Vladi potpisali premijer Ivo Sanader i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.



Premijer Sanader osigurao je, dakle, Katoličkom sveučilištu novac za funkcioniranje iako crkvene vlasti do danas nadležnim državnim institucijama nisu predale ni dokumente za njegovo osnivanje. Katoličko sveučilište nema ni dopusnicu za rad i još nije poznato kada će primiti prve studente.



Potvrdio je to danas i nadbiskup Bozanić  koji je najavio da će dokumentacija "sada biti predana". Najraniji mogući početak rada HKS-a jest akademska godina 2008./2009. i u prvoj bi godini rada država trebala izdvojiti 5,8 milijuna kuna za njegove potrebe.



Iako je Sanaderov sporazum s Bozanićem u skladu s Ugovorom koji Hrvatska ima sa Svetom Stolicom, postavlja se pitanje zašto je sklopljen upravo sada, nekoliko tjedana uoči
To je besramna Sanaderova manipulacija. To je isto kao da dajete uporabnu dozvolu hotelu koji još nije ni sagrađen. Srećom, takva politika neće još dugo trajati



Zoran Milanović

izbora? U SDP-u su nezadovoljni time i tvrde kako je riječ o predizbornom potezu prema Crkvi.



- To je besramna Sanaderova manipulacija. To je isto kao da dajete uporabnu dozvolu hotelu koji još nije ni sagrađen. Srećom, takva politika neće još dugo trajati, kaže predsjednik SDP-a Zoran Milanović ne dovodeći u pitanje provedbu međudržavnog ugovora sa Svetom Stolicom.



Sanader je nakon potpisivanja sporazuma istaknuo kako identičnih primjera financiranja katoličkih sveučilišta od strane države ima i u drugim zemljama. - Katoličko je sveučilište obogaćenje sveučilišne scene. Ono će pridonijeti razvoju Hrvatske kao društva znanja i pluralizmu - rekao je Sanader. Odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hrvatska je biskupska konferencija donijela još u lipnju prošle godine, dakle prije godinu i pol dana.



 Nakon 5,8 milijuna kuna u prvoj godini rada, HKS će od države dobivati sve više novca: u drugoj godini državu će stajati 8,6 milijuna kuna, a u trećoj godini rada država bi njegove troškove trebala sufinancirati sa 9,2 milijuna kuna.



Bozanić je istaknuo kako je Vlada na čelu sa Sanaderom od početka bila otvorena za taj projekt. Za razliku od Katoličkog sveučilišta, neke druge crkvene zahtjeve Vlada nije ostvarila.  Najvažniji među njima je zabrana rada nedjeljom, a iz crkvenih krugova i medija Vladi se otvoreno zamjera i to što nije izmijenila zakon o pobačaju.



Ivana Kalogjera-Brkić;Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:16