'Sanjao sam da će me osloboditi'

ZAGREB - General Rahim Ademi sanjao je u prosincu prošle godine dan kada će biti slobodan. U snu je dan bio sunčan i lipe su cvale. Danas u 14 sati san je postao stvarnost - Ademi je oslobođen.



- Zahvaljujem sudskom vijeću koje je korektno vodilo postupak i donijelo korektnu presudu. Zahvaljujem braniteljima i svim malim ljudima koji su mi tijekom postupka davali potporu. Sada mogu živjeti normalno kao svi ostali ljudi. Bez opterećenja - bilo je prvo što je rekao general Ademi nakon izlaska sa Županijskog suda.



Ademi oslobođen, Norcu sedam godina



Branitelji: Idemo u prosvjede za Norca



Tko je doista kriv za zločine? (komentar Ivana Zvonimira Čička)



'Zgroženi smo i razočarani, kazna za Norca nepravedna'



Izašao je u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića i odvjetnice Jadranke Sloković. Grlio je i ljubio suprugu Anitu.



- Mazo, ti si slobodan - rekla je Anita Ademi svojem suprugu. Na početku njihove agonije 1993. darovao joj je zlatni lančić s privjeskom slonića za sreću. - Rekla sam da lančić neću skinuti dok ga ne proglase nevinim. Danas ću skinuti lančić - rekla je Anita Ademi.







Za Rahima Ademija današnji je dan bio jedan od najstresnijih u životu. Ujutro je osjećao nelagodu. Odjenuo je tamnosivo odjelo i zeleno-plavu kravatu. Bio se spreman suočiti s presudom kakva god bila. Sumnjao je da bi se moglo dogoditi i ono najgore. No, kad je čuo da je oslobođen po prvoj točki optužnice vratila mu se nada.



- Osjećao sam veliku tremu čekajući presudu - dodao je Ademi dok se s odvjetnicima i obitelji častio na terasi jednog kafića na zagrebačkoj ‘špici’. Ljudi su mu prilazili i čestitali. Ruku su mu tako pružili redatelj Rajko Grlić i pisac Miljenko Jergović. Mobitel mu je stalno zvonio.







Sada se nekoliko dana planira opustiti, a potom će se javiti u Ministarstvo obrane jer je još djelatna osoba.



- Onda ću, valjda, u mirovinu. Razočaran sam Ministarstvom obrane. Sramota je da me iz Ministarstva obrane nikad nitko nije nazvao pitao: ‘Generale jel’ trebate nešto?’. Da se nitko od njih nikada ni jednom tijekom procesa nije pojavio u sudnici. Proces su pratile udruge, ali Ministarstvo nije - ispričao je Ademi. Također je razočaran načinom financiranja obrane generala.



Ja sam, očito, general drugog reda. Od listopada nitko nije dao ni kune za obranu, dok se ostalim generalima daje po milijun eura mjesečno. Jedini koji su uvijek bili uz mene su moja obitelji i general Rojs



Rahim Ademi
- Ja sam, očito, general drugog reda. Od listopada nitko nije dao ni kune za obranu, dok se ostalim generalima daje po milijun eura mjesečno. Meni od listopada nitko nije platio ni jednu kunu. Jedini koji su uvijek bili uz mene su moja obitelji i general Rojs.



On je jedini pratio i vodio računa o meni. Od političara, predsjednik Stipe Mesić mi je dao potporu i hvala mu na tome - rekao je Ademi. Njegova supruga Anita smatra da je Ademi bio žrtveni jarac.



- Ovo čekam od 1993., otkad su ga smijenili. Uvijek sam vjerovala u njegovu nevinosti. Vjerovala sam u Boga i našu Gospu Rogozinsku od Kapelice. Tako je moralo biti. To je jedino pravedno. Pravde ipak ima.



Istina ipak pobjeđuje - rekla je Anita Ademi. General Ademi je dodao da mu je tijekom procesa najteže bilo slušati lažna svjedočenja. Na pitanje da su ponovno devedesete bi li se opet priključio HV-u, odgovorio je: “Ponosan sam na sve što sam učinio”.







Analiza Ive Josipovića: Hrvatsko pravosuđe vodilo je cijeli postupak profesionalno i pravično

Nepravomoćnu presudu u pogledu odluke o krivnji i kazni ne smijem komentirati. Treba pričekati da ona postane pravomoćna nakon što Vrhovni sud riješi žalbe za koje se očekuje da će ih podnijeti zainteresirane stranke. Ali, temeljem dojma o cijelom postupku treba istaknuti kako je hrvatsko pravosuđe ispunilo zahtjev Haaškog suda da se postupak vodi profesionalno i pravično. Mislim da se to može ustvrditi, bez obzira na konačni ishod predmeta. Presuda pokazuje da je hrvatsko pravosuđe prihvatilo doktrinu zapovjedne odgovornosti na način koji odgovara međunarodnom pravu i praksi međunarodnih sudova. Tezu iz usmenog obrazloženja presude, kako je postojala paralelna linija zapovijedanja, smatram posebno zanimljivom i to može, kako je to bilo i u predmetu Blaškić pred Haaškim sudom, odlučno utjecati na pitanje odgovornosti. Ne mogu nagađati da li u konkretnom predmetu obrazloženje o linijama zapovijedanja može ili mora dovesti do optuživanja drugih osoba. Državni će odvjetnik morati vrlo pažljivo proučiti presudu i donijeti odluku. Cijeli je postupak bio pod stalnim promatranjem domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija te Haaškog suda. Mislim da se suđenju ne mogu istaknuti ozbiljniji prigovori i da će međunarodna zajednica, uključujući i Haaški sud, prihvatiti odluku hrvatskih sudova, bez obzira na to kako ona u konačnici izgledala.  ( Ivo Josipović)



Predstavnici Vlade i najvažnijih političkih stranaka vrlo su šturo komentirali presude Norcu i Ademiju jer, tvrde, ne žele narušiti neovisnost pravosuđa. Jedino je čelnik HNS-a Radimir Čačić izrazio nadu da će u drugom stupnju i Norac biti oslobođen. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nije željela prejudicirati konačnu presudu. - Ne mogu predvidjeti što će biti u drugom stupnju. Vidjet ćemo, to je u rukama pravosuđa. Domovinski rat je bio pravedan i obrambeni, ali smo svjesni da je i u obrambenom ratu bilo moguće počiniti neka kaznena djela - rekla je Kosor.   ( Suzana Barilar)

Čačić: Osloboditi i Mirka Norca



Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29