Sarkozy trpi kritike zbog rata pedofilima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.08.2007. u 17:52

WASHINGTON - Prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se osuđene pedofile ne pušta iz zatvora prije isteka kazne te da ih se potom podvrgne tretmanu u posebnim bolnicama izazvao je i niz kritika.

Naime, nakon što je višestruko osuđivan pedofil oteo petogodišnjeg dječaka i pokušao ga silovati, Sarkozy je postavio pitanje zašto je iz zatvora pušten nakon 18 godina iako je bio osuđen na 27. Francuski je predsjednik potom zatražio od ministrice pravosuđa Rachide Dati da pripremi oštrije zakonske odredbe koje bi uključivale i liječenje nakon odslužene kazne, te kemijsku kastraciju i eletronsku narukvicu prije puštanja na slobodu.

Francuski stručnjaci tvrde da ne treba slati pedofile iz zatvora u bolnice, a američki prigovaraju prijedlogu da se zločince kemijski kastrira
Francois Bes iz Međunarodne organizacije za opservaciju zatvora smatra da je sporan boravak u bolnici nakon izdržavanja kazne. "Prekršitelj bi trebao biti podvrgnut tretmanu dok je u zatvoru. Inače je riječ tek o nepriznavanju trenutnih pogrešaka u sustavu", izjavio je Bes.

Sara Totonchi iz Južnjačkog centra za ljudska prava u Atlanti također je Sarkozyjevu ideju podvrgla kritici. "Seksualno zlostavljanje odnosi se na moć i kontrolu nad ranjivijim od sebe. Za to nije potreban penis", izjavila je Totonchi dovodeći u pitanje opravdanost kemijske kastracije.

"Brojni oblici seksualnog zlostavljanja uključuju dodirivanje. Hoćemo li im onda odsjeći ruke", upitala se Totonchi. Ona je također izjavila kako bi uvođenje obavezne kemijske kastracije moglo dovesti do smanjenja broja prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

"Između 80 i 90 posto seksualnih zlostavljanja djece počine osobe koje dijete poznaje, a ne neki grabežljivac koji čeka na autobusnoj stanici. Ako dijete misli da će osoba koju poznaje ići u zatvor i biti kemijski kastrirana, bitno će se smanjiti vjerojatnost da prijavi slučaj zlostavljanja", tvrdi Totonchi.

Prema američkoj praksi, među spolnim zlostavljačima, čija se imena objavljuju, uz silovatelje djece nalaze se i osobe koje su zatečene kako se pokazuju gole na javnim mjestima, pa čak i oni koji su zatečeni kako vani uriniraju. Zakonska regulativa i njihovo ime trajno drži na tom popisu, a u slučaju preseljenja ta se informacija priopćuje susjedima. Florida pak ima zakon prema kojem je najmanja zatvorska kazna za seksualno zlostavljanje djece 25 godina.    (agencije, Ž. Trkanjec)


BARCELONA - Španjolska policija je privela tridesettrogodišnjakinju koja je ponudila bordelu svoju dvogodišnju kćer. Žena je uhićena nedaleko od Barcelone nakon što je vlasnik bordela rekao policiji da žena nudi svoju kćer u zamjenu za novac. Žena, koja je majka i sedmogodišnjeg dječaka, u trenutku uhićenja kod sebe je imala i kokain, a policiji je rekla kako je trebala novac budući da ih je napustio otac djece ostavivši je bez sredstava.     (AFP)
  Španjolka ponudila kćer bordelu


Izdvajamo