Satiričar Grillo zarađuje puno više od Luciana Benettona

RIM - Website talijanske državne fiskalne Agencije za prihode naprosto se zablokirao jučer, sat-dva pošto je dnevnik Italia Oggi prvi objavio da se prijave prihoda talijanskih poreznih obveznika za 2005. mogu naći on line.



Putokaz za reket

Poznati satiričar Beppe Grillo je snažno kritizirao potez vlade, ali se i sam zbog zarade našao na valu kritika na svom blogu.
Talijani su se toliko mahnito bacili na pretraživanje koliko su prijavili susjedi, a koliko poznati,da se website zagušio, “pao u afan”, “riknuo”, kako vam drago to nazvati.Odmah zatim počela je i panika osoba čiji su se prihodi našli na Mreži svih mreža.



“To je putokaz za rackettare, otmičare i za omrazu u obitelji”, dosjetio se Beppe Grillo, satiričar iz Genove koji vodi najposjećeniji talijanski blog na kojemu se zakleo uništiti stranke kao lopovske. Grillo tvrdi da je Agencija za prihode to učinila po narudžbi mafije i ‘ndranghete, ali su ga ovaj put ismijali i sami posjetitelji njegova bloga. “Peče te odostraga, je li, branitelju uposlenih na određeno vrijeme, kad se vidi koliko zarađuješ na sirotinji?”.



Što je tko prijavio

Grillo je za 2005. prijavio zaradu od 4.272.591 eura - više od oscarovca Roberta Benignija(3.580.995), a mnogo više od Luciana Benettona, suvlasnika Benettona i Talijanskih autocesta (1.635.722). Naravno, pitanje je zarađuje li Grillo više, ili je pošteniji u prijavljivanju.



Jamac (ombudsman) za privatnost Francesco Pizzettizahtijevao je od Agencije da ukloni podatke dok se pravilnikom ne utvrde modaliteti njihova eventualnog objavljivanja na Internetu.



Frka oko dostupnosti poreznih prijava na internetu upozorava na golem jaz između formalne i zbiljske providnosti  (transparentnosti) podataka koji bi morali biti dostupni javnosti. Zakon je u Italiji prije punih 35 godina odredio da podaci iz poreznih prijava moraju biti javni: građanin može doći u ispostavu državne Agencije za prihode, ispuniti formular i zatražiti podatke o poreznoj prijavi građanina te općine Toga i Toga za određenu godinu.



Ombudsman upozorava:  građanin se mora identificirati. Na internetu ih je pakmogao dobiti u tili čas. Razlika,  dakle, nije u javnosti podataka, nego u njihovoj zbiljskoj dostupnostI.

Slaba korist od javnosti bez dostupnosti



Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:23