Saveza antifašista kritizira Vladu, Bozanića i Kolegu

ZAGREB - Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputio je danas otvorena pisma hrvatskoj Vladi, zagrebačkome nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću i zadarskom gradonačelniku Živku Kolegi u kojima se osvrću na nedavni koncert Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu i govor patera Vjekoslava Lasića na Jazovki, a od Živka Kolege traže da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika jer je odbio položiti vijenac na spomenik antifašističkim borcima u povodu državnoga praznika Dana antifašističke borbe.  

U pismu hrvatskoj Vladi izražavaju "zabrinutost zbog izostajanja reakcije državnih organa i toleriranja veličanja ustaškoga znakovlja i simbolike kojima se sustavno širi mržnja".





Žalosno je da je tek nakon reakcija inozemnih organizacija uslijedila blaga ograda Vlade od ustašoidnih istupa i simbolike koju ne možemo svesti samo na ustaški pozdrav koji prakticira pjevač Thompson

Dodaju kako je "žalosno da je tek nakon reakcija inozemnih organizacija uslijedila blaga ograda od ustašoidnih istupa i simbolike koju ne možemo svesti samo na ustaški pozdrav 'Za dom spremni' koju prakticira pjevač Thompson na svojim koncertima".

Navodi se da Savez očekuje da će ubuduće državne vlasti prema ovakvim pojavama postupati u skladu sa Zakonom.  

Kardinala Josipa Bozanića i Hrvatsku biskupsku konferenciju Savez pak moli da "poduzmu mjere da svećenici provode svoju pastoralnu misiju u duhu Evanđelja, a ne da svojim istupima šire mržnju".

Savez je ocijenio da ni ove godine nije izostala "politika sustavnoga omalovažavanja i pokušaja opoziva državnoga praznika Dana antifašističke borbe u režiji NDH-nostalgičara kod Jazovke pod pokroviteljstvom patera Lasića.

Smatraju da "problem Katoličke crkve u Hrvata postaje višegodišnje sudjelovanje izvjesnoga broja katoličkih svećenika na raznim manifestacijama gdje se veliča ustaški zločin - hrvatska inačica nacističke ideologije".



U otvorenom pismu zadarskome gradonačelniku Živku Kolegi Savez navodi da je Kolega "odbio položiti vijenac na spomenik poginulim antifašističkim borcima na Dan antifašističke borbe 22. lipnja - koji je i državni praznik- zato jer se na njemu nalazi petokraka zvijezda".





U povijesti su se mnogi simboli zloupotrebljavali, kao zvijezda 1991. u napadu na Zadar, ali često i kršćanski križ pa ipak nikomu ne pada na pamet da ga zabrani

Savez antifašista "čudi da Kolega kao intelektualac i političar ne zna da bi bez ljudi koji su se borili pod zvijezdom od 1941. do 1945. lijepi grad Zadar i njegova okolina pripadali Italiji".

Dodaju da su se "u povijesti mnogi simboli zloupotrebljavali, kao zvijezda 1991. u napadu na Zadar, ali često i kršćanski križ pa ipak nikomu ne pada na pamet da ga zabrani".

Savez smatra da se Kolega svojim postupkom izravno suprotstavio i proeuropskoj politici hrvatske Vlade koja sustavno određuje antifašizam kao ishodišnu točku hrvatske državnosti.    (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43