SDP traži Kirinovu ostavku





ZAGREB - Dvanaest SDP-ovih saborskih zastupnika napustilo je danas saborsku sjednicu zbog, kako tvrde, prijetnji ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina koji ih je optužio da su na 'Jubito' plasirali njegove monitirane izjave.



SDP-ovci su zatražili ministrovu ostavku jer je izjavio da je pokrenuo istragu te praćenjem servera doznao da su krivci SDP-ovci. No, ministar Kirin danas je demantirao svoje navodne izjave o pokretanju istrage i praćenju servera. Tvrdi da je s novinarom "ćakulao", ali ponavlja da ni u tom neslužbenom razgovoru nije rekao da je provedena istraga.



- Nemam se zašto ispričavati. Svjestan sam svojih jezičnih gafova. Ali to je zato što sve govorim iz glave, ne čitam. A tek sam dvije godine ministar, pa se još nisam sve naučio. Simpatično mi je to što sam postao zvijezda, ali to se sada počelo iskorištavati u političke svrhe - govori Kirin.



On se, dodaje, i sam smije svojim izjavama na videoporatalu YouTube, a da redovito prati svoje videouradke svjedoči i činjenica da je u posljednje vrijeme primijetio da se smanjio broj posjeta.



- Naravno da nisam najsretniji jer sam postao popularan po gafovima, ali sam svjestan da sam javna osoba i bio sam spreman na to. No, i ja sam čovjek, pa kao takav i griješim, ali čeka se svaki moji krivi smiješak - dodaje Kirin i pita se zašto su na YouTubeu "zvijezde" samo HDZ-ovci, a ne i SDP-ovci. SDP-ovci su, pak, Kirinovu "ćakulu" preveli kao zloporabu javne funkcije.



- Ako je policija doista razgovala s autorima filma na Jubitou, kako to zove ministar Kirin, pitanje je na osnovu čije odluke, temeljem kojeg zakona, tko je potpisao nalog te zbog sumnje u koje kazneno djelo - izjavila je SDP-ova zastupnica Milanka Opačić, koja je od Kirina zatražila da provede istragu tim više jer sjedi na čelu koordinacije tajnih službi. Zatražili su od Kirina nalog na temelju kojeg je pokrenuta istraga i kako bi se utvrdilo tko ga je potpisao.



- Ovdje nije bitan SDP, ovdje se radi o zadiranju u ljudska prava i slobode. Ovdje se radi o ograničavanju prava na korištenje internetom kao najslobodnijem medijem svugdje u svijetu - dodala je zastupnica Opačić.







- Ja to nisam uopće rekao. To je rekao netko od novinara koji su stajali pokraj nas.  Ja se time ne služim. Čak sam rekao da mi je to simpatično sve do momenta dok ljudi nisu počeli pričati - rekao je danas Kirin i dodao da se on time ne bavi. Novinarima je pritom naglasio da oni sigurno znaju koja to ekipa radi jer su na YouTubeu obično političari jedne stranke, dok drugih nema.  Izlazak SDP-ovih zastupnika iz sabornice Kirin smatra dijelom izborne kampanje. - Cijelo vrijeme se pokušava napraviti nekakva afera, a ako mi se ne može ništa drugo naći, onda se koristi barem izjava. Ja o tome ne mogu ništa reći, mogu samo otvoriti klip i smijati se - rekao je Kirin.     (M. Klanac)
Kirin: Nisam optužio SDP







Suosnivač GONG-a, informatički stručnjak i dugogodišnji novinar BUG magazina Veljko Kukulja pojašnjava kako ministar Kirin nije mogao doći do takvih podataka.  - Čak i da su filmovi dio političke kampanje, oni ne predstavljaju kazneno djelo samo po sebi. Oni su ulomci javnih nastupa ministra Kirina te su kao takvi i predstavljeni. Također je neosnovano i pitanje odgovornosti korištenja snimaka TV programa za stvaranje "Kiro prosviro" s gledišta autorskog prava, to je jasni i zakonom predviđeni izuzetak satire i iako "bijesprvi" nije nositelj autorskog prava nad emisijama iz kojih je uzeo izjave ministra Kirina, on je to učinio u skladu sa zakonom. Ministar Kirin  je sve mogao povezati sa SDP-om samo ako je to zaista uplodano sa SDP-ova servera ili osobnog računala nekog stranačkog dužnosnika. (Nebojša Grbačić)

K irin lagao ili zloupotrijebio položaj



Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00