SDP u prednosti pred HDZ-om za pet posto, treći HSS-HSLS

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.08.2007. u 19:16

ZAGREB - SDP se pod vodstvom Zorana Milanovića ustabilio na vrhu ljestvice popularnosti - četvrti mjesec zaredom u anketi koju za HTV provodi Puls SDP je najjača stranka.

U najnovijem istraživanju Pulsa za kolovoz, SDP je, nepuna tri mjeseca prije izbora, u prednosti pred HDZ-om za pet posto. O SDP-ovoj trenutnoj premoći još više govori podatak da bi lista socijaldemokrata, prema Pulsovu istraživanju, bila prva u osam izbornih jedinica, dok bi HDZ poveo svega u dvije.

SDP je tako uspio uzdrmati vladajuću stranku i preuzeti vodeću poziciju i u nekim dojučerašnjim utvrdama HDZ-a poput osječke izborne jedinice u kojoj je HDZ glasova stajao razlaz s Glavašem, te karlovačke izborne jedinice.

SDP je preuzeo vodstvo i u južnodalmatinskoj izbornoj jedinici koju predvodi Ivo Sanader. SDP koji u toj jedinici vodi Željka Antunović, prema Pulsovu istraživanju, osvaja šest mandata, a HDZ mandat manje.

Kao prva lista u većini izbornih jedinica SDP bi tako "zaradio" još poneki mandat i u preračunu glasova u mandate D'Hondtovom metodom pa bi, da su izbori provedeni zadnjih dana kolovoza, SDP osvojio 56 mandata u Saboru a HDZ 42.

Na trećem mjestu je koalicija HSS-HSLS koja osvaja 9 posto glasova, dok po osam posto dobivaju HSU i HSP. Već drugi mjesec rejting HNS-a je svega 5 posto, dakle na samoj granici izbornog praga.               


N. Božić

Izdvajamo