Šefica za sukob interesa, a kći joj radi za Sanadera

ZAGREB - Predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin Tomić prilikom izbora na tu funkciju zatajila je okolnost koja bi mogla dovesti u pitanje njezinu vjerodostojnost.  Dva mjeseca od njezina izbora na tu funkciju, T-portal jučer je objavio da je njezina kći Lucija Ana Tomić zaposlena u kabinetu premijera Ive Sanadera.



Lucija Ana Tomić zaposlena je na osnovi javnog natječaja prije nego što je njena majka u srpnju izabrana za predsjednicu saborskog povjerenstva. Javni natječaj raspisan je u ožujku, a ona je početkom lipnja zaposlena u Vladi kao stručna savjetnica Mirne Zelić Pokaz, savjetnice za vanjsku politiku u Uredu premijera Ive Sanadera.



Josip Kregar, profesor prava i jedan od autora antikorupcijskog programa, smatra da se u
Ako je na dnevnom redu Sanader, Mlikotin Tomić mora se izuzeti



Josip Kregar

ovom slučaju ne može reći da je Deša Mlikotin Tomić u sukobu interesa, ali da bi bilo dobro da je ta informacija o radnom mjestu njene kćeri bila poznata uoči njenog izbora na čelo saborskog Povjerenstva o sukobu interesa.



- Ne može se reći da je dužnosnik u sukobu interesa ako mu dijete radi u državnom tijelu. No u potencijalnom sukobu interesa može se naći osoba kad postoje indicije da bi neka okolnost mogla utjecati na obavljanje njene funkcije. Potencijalni sukob interesa najbolje se razrješava time da se javno objavi - objašnjava Kregar. Dakle, nije sporno što kći predsjednice saborskog povjerenstva radi u premijerovu kabinetu, nego činjenica da to nije bilo poznato u trenutku njezina izbora u Saboru.



- Najveći dio potencijalnih sukoba interesa razriješi se javnim deklariranjem - kaže Kregar, koji smatra kako bi bilo dovoljno da Deša Mlikotin Tomić javno kaže da to neće utjecati na njen rad. “- U slučaju da na dnevni red Povjerenstva dođe šef njene kćeri, predsjednica će se izuzeti od odlučivanja - kaže Kregar.



Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:18