LINIJA ŽIVOTA

Seksizam ministra Milinovića

Ako je principijelna osoba, premijerka Jadranka Kosor pod hitno bi iz Vlade morala izbaciti ministra zdravlja Darka Milinovića. Po istoj logici po kojoj je iz turističkog spota izbacila jednu žensku stražnjicu proglašavajući je na neki način seksističkom. Ono što je ministar pokazao na svaki je način seksistički. I gore od toga. Ženska je guza u spotu bila lijepa, pa je više nema.

Milinovićev ispad strašno je ružan, pa je još uvijek i potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik hrvatske Vlade.

Naime, čovjek koji slovi kao desna ruka premijerke Kosor prošlog je tjedna u ime Vlade otvorio proljetni sajam turizma Croturs u Zagrebu. U društvu ministra Bajsa i nekolicine državnih tajnika i suradnika potom je krenuo pogledati što se nudi. Na štandu Ličana ministar se - kao svoj na svome - posve raspojasao. Bilo je ića i pića, a našli su se tu i tamburaši pa je i Milinović bekrijski pustio glas.

Novinar Novog lista precizno je zabilježio dvije od više ovom prilikom otpjevanih pjesama. Ministrov je izbor prilično šokantan. Riječi prvog bećarca doslovce glase: Zlatica mi u krumpire stigla, ja je prašim, ona noge digla. Drugi je možda mrvicu manje brutalan: Od rakije nema bolje žene, po tri dana ona drma mene. Navodno je ministarski dernek s vulgarnim i po ženski rod uvredljivim pjesmama na licu mjesta proglašen najboljom promidžbom hrvatskog turizma.

Za razliku od jedne lijepe ženske guze, koja - po premijerkinoj instrukciji - nije dobra reklama ni za turizam ni za Hrvatsku, pa je šutnuta iz spota, Milinovićeva rugobna novokomponirana pornografija nikome nije zasmetala. Premda ministar svoje seksističke pjesmuljke nije urlao pod tušem ili na nekom privatnom tulumu - što bi također bilo nedolično - nego na mjestu na kojem je predstavljao hrvatsku Vladu, pa na neki način i hrvatsku državu. Ali njegova šefica, premijerka, koja se u slučaju ženske pozadine predstavila kao čuvarica hrvatskog čudoređa, ovom prilikom nije reagirala.

Nisu reagirale ni ženske udruge koje su progonu jedne krasne ženske obline dale gromku podršku. Iako guza iz turističkog spota u odnosu na ministrove prostačke pjesme o dizanju nogu i prašenju predstavlja uzor čednosti.

Tako ispada da se Hrvatska ne smije reklamirati ženskom ljepotom, jer bi to bilo ponižavanje žena, ali je može predstavljati i reklamirati jedan ministar koji je primjer gadnog mačizma. Premijerka može reći da nije znala. Da do njenog uha informacija o Milinovićevom šenlučenju nije stigla. Ali taj izgovor sada otpada. Sada se mjeri njena ozbiljnost i uvjerljivost. Lako je čudoređe trenirati na ženskom tijelu. Mislim da taj kadar ne spada ovdje, rekla je obrazlažući svoju intervenciju u turistički spot. Doslovce istu bi izjavu morala potegnuti i protiv Milinovića: Mislim da takav kadar ne spada u moju Vladu! Ili su ministri ipak nedodirljivi, čak i kad demonstriraju primitivne i sirove seksističke stavove.

Izdvajamo