Šimić ne moće dobiti KIM bez bankovnog jamstva

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.08.2007. u 14:09

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader obustavit će finalizaciju privatizacije Karlovačke industrije mlijeka pokaže li se točnim da je Hrvatski fond za privatizaciju pogriješio prepustivši KIM dugoreškom vijećniku Ivanu Šimiću i njegovoj tvrtki Chemoderm.

SDP: Tražimo poništenje prodaje KIM-a

- Ako je Chemoderm dao jamstva dionicama KIM-a nema nikakve šanse za ovaj posao - rekao je Sanader, uz ogradu da još čeka potpuno izvješće o tom slučaju.

- Pristajanje na takav posao značilo bi da nastavljamo praksu iz devedesetih koju smo odbacili. Ili će taj koji je dobio KIM donijeti bankovno jamstvo, ili nema ništa od posla! - poručio je Sanader.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je već  provjeru dokumentacije vezane uz prodaju KIM-a,  jer postoje sumnje da  je Chemodermu dopušteno protuzakonito mijenjanje ponude.

Upravni odbor HFP-a 2. kolovoza je za novog vlasnika KIM-a odabrao tvrtku Chemoderm. Protiv te odluke bio je predstavnik sindikata u UO, dok su je svi predstavnici Vlade smatrali prihvatljivom.

Kapital treba vrednovati prema njegovu zakonskom podrijetlu ili namjeni, a ne po nacionalnim ili drugim političkim kriterijima

S lavko Linić
SDP je danas iskoristio medijsku buku koju je izazvalo priopćenje londonske investicijske kuće Salford o navodnim nepravilnostima u proceduri prodaje KIM-a, da bi stavio pod upitnik i nedavnu Vladinu akciju protiv korupcije. Šef izbornog stožera SDP-a Slavko Linić procijenio je da će se i ovaj put, kao i prije dvije godine u slučaju Liburnije, premijer "pojaviti kao spasitelj". Prozvao je Branka Vukelića i Damira Polančeca.

- U svjetlu ovog događaja zaista je teško vjerovati da ministargospodarstva Branko Vukelić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji osobno predsjeda Upravnim odborom HFP-a, nisu bili upoznati s aferama u toj instituciji prije nego što su one bile otkrivene u USKOK-ovoj akciji Maestro - rekla je SDP-ova potpredsjednica Milanka Opačić.

SDP će zato, rekla je, ponovno na prvoj jesenskoj sjednici Sabora, zatražiti da se zastupnici izjasne o Polančecovoj političkoj odgovornosti.

U SDP-u smatraju da se HFP još jednom, "po starom običaju", odlučio u prodaji tvrtke ravnati prema političkim, a ne prema gospodarskim kriterijima.

- Ako im je doista smetalo navodno srpsko i gruzijsko porijeklo novca u Salfordu, onda je to problem s kojim će se morati suočiti na  drukčiji način, jer hrvatski poduzetnici već odavno investiraju u Srbiji - rekao je Linić. Upozorio je da kapital treba vrednovati prema njegovu zakonskom porijeklu ili namjeni, a ne po nacionalnim ili drugim političkim kriterijima. Salfordov predstavnik u Hrvatskoj Vladimir Škoro rekao nam je danas da kapital s kojim upravlja Salford potiče iz "međunarodnih židovskih poslovnih krugova".

- Da je riječ o bilo kakvoj vrsti prljava novca, ni ja osobno ni moja tvrtka ne bismo zastupali Salford - tvrdi Škoro.

Salfordova tvrtka kći Danube Foods u mljekarsku je industriju u srednjoj i istočnoj Europi dosad uložila  400 milijuna dolara. Za razliku od Salforda, dugoreški Chemoderm mala je tvrtka za proizvodnju kože s dvoje zaposlenih i 5000 eura godišnjeg prihoda.
Bez najvećih ponuđača

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec tvrdi kako nema govora o dopuštanju Chemodermu da dionice ili nekretnine KIM-a stavi pod hipoteku. "Taj uvjet koji je ponudio Chemoderm u svojoj ponudi nije prihvaćen i ako Chemoderm ne donese druga jamstva, neće biti kupnje", rekao je Polančec koji ostaje pri stavu da se u šestom natječajnom krugu moralo naći kupca za KIM jer je tvrtka bila u takvoj situaciji da je bilo realno očekivati zahtjev za pozajmnicom za plaće. Problem je po Polančecovim riječima što se zbog nerealnih inzistiranja unutar KIM-a na natječaj nisu javile respektabilne tvrtke poput Lure i Vindije.

"Može se zamjerati da je u slučaju Chemoderma riječ o tvrtki s niskim kapitalom, ali ništa drukčija nije ni slika s drugim ponuđačem kojeg ne poznajemo dovoljno. Informacije koje smo prikupili govore o lošim iskustvima Danube foodsa, odnosno Salforda u BiH, a za ostale informacije o toj tvrtki pozivam medije da istraže".

Prema pisanju medija iz BiH, poljoprivrednici iz Banje Luke bunili su se jer Salford pri preuzimanju banjolučke mljekare nije ispunjavanjo obveze, već je naštetio kooperantima, da bi potom, navodno uvozio mlijeko iz Srbije. Salford je lani neuspješno pokušao preuzeti i Ljubljanske mlekarne, a tamošnji političari i mediji tvrdili su da je riječ o fondu u koji je pri osnivanju ušao novac iznesen iz Srbije u Miloševićevo vrijeme.   (M. Klanac)
Damir Polančec:

Viktor Vresnik;Mirela Klanac;Goranka Jureško

Izdvajamo