Šimonović: Tražit ću drakonske kazne za klijente

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2009. u 19:45

ZAGREB - Klijenti maloljetnih prostitutki ubuduće neće prolaziti nekažnjeno, već će biti kazneno gonjeni.  Sredinom iduće godine trebao bi biti donesen novi Kazneni zakon i njime će se, ako je suditi prema najavama iz Vlade, konačno propisati i kaznena odgovornost za mušterije prostitutki koje su mlađe od 18 godina.


Inspektor: Prisilili su me da se povučem iz istrage zbog pritiska moćnog političara

Odgajatelj: Abortusi i droga u Domu nisu brinuli nadležne

'Političar mi je plaćao 50 kuna za seks'

Mušterije bez kazne, djevojčice u zatvor
‘Tip u crnom BMW-u u našu je zgradu dovodio mlade cure’
Za takvo se zakonsko rješenje zauzimaju i ministar pravosuđa Ivan Šimonović i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Slučaj maloljetničke prostitucije u Domu u Osijeku visoke Vladine dužnosnike samo je dodatno učvrstio u namjeri da bez kazni više ne mogu prolaziti oni koji seksualno iskorištavaju maloljetnike. Prema važećim hrvatskim zakonima, kažnjene mogu biti samo prostitutke, ali ne i njihovi klijenti, pa čak niti ako su iskoristili maloljetnice starije od 14 godina.

To konkretno znači da niti ugledni osječki političari, odvjetnici i profesori koji su na najstrašniji način iskoristili četiri djevojčice, štićenice Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, prema postojećem zakonodavstvu ne mogu odgovarati za ta gnjusna zlodjela. Novim Kaznenim zakonom koji je u pripremi, a prema riječima ministra pravosuđa trebao bi biti donesen za godinu dana, to bi se konačno trebalo promijeniti.

- Sigurno ću se zauzumati za to da se Kaznenim zakonom propišu drakonske kazne i za one koji imaju spolni odnos s maloljetnicima do 18 godina uz plaćanje - najavio je danas za Jutarnji list ministar Šimonović. I potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odlučna je da se takva djela moraju kazneno goniti.

- Apsolutno ću se zalagati da se novim Kaznenim zakonom uvede kaznena odgovornost odraslih osoba koja seksualno iskorištavaju maloljetnike - poručuje Kosor.

Njezino mišljenje dijeli i druga potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja smatra kako nam se “proteklih godina svašta događalo oko toga, ali smo gurali glavu u pijesak”.

O tome trebali li kažnjavati i klijente maloljetnih prostitutki rasprava se, naime, vodi već godinama. No, dosad nisu prošli čak niti prijedlozi da mušterija odgovara barem prekršajno ako je znala da je djevojka maloljetna ili je prisiljena na prostituciju.

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade
Sigurna sam da postoje elementi kaznene odgovornosti jer su mušterije sigurno prisiljavale, ucjenjivale i zlostavljale te curice. One sigurno nisu pristale dragovoljno se prostituirati. To ne može proći bez kazne,

Premda postojeći Kazneni zakon ne predviđa kazneni progon onih koji su na najgori mogući način iskoristili djevojčice iz Doma u Osijeku, Kosor procjenjuje kako oni sigurno mogu odgovarati.

- Uvjerena sam da postoje elementi njihove kaznene odgovornosti jer oni su te djevojčice sigurno prisiljavali, ucjenjivali ili zlostavljali. Nitko me ne može uvjeriti da su te curice dragovoljno pristale prostituirati se. Nedopustivo je da sve to prođe bez kazne - poručuje Kosor. Potpuno joj je nevjerojatno da nitko u Domu, n iti izvan njega nije primijetio da se nešto događa s tim djevojčicama.

- Užasnuta sam! - poručuje Kosor koja želi znati tko su tzv. uglednici koji su iskorištavali maloljetne djevojke.

- Želim znati tko su oni, bez obzira na to iz koje su stranke. A ako bi se pokazalo da je netko iz HDZ-a, taj treba naglavce letjeti iz stranke - odlučna je potpredsjednica Vlade i zamjenica predsjednika HDZ-a. 

Prije nego što se doznalo za slučaj u Osijeku, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pokrenula je inicijativu da se dobna granica od 14 godina kojom se pristanak na spolni odnos ne tretira kao kazneno djelo, poveća na 16 godina. Sada se,naime, seksualni odnos s mlađima od 14 godina kažnjava bez obzira na to jesu li takve osobe pristale na njega ili ne.

Kao bivši prosvjetni radnik, ja sam za dizanje dobne granice
Adlešič:

Svoju inicijativu da se granica poveća na 16 godina pravobraniteljica je već uputila Ministarstvu pravosuđa koje priprema Kazneni zakon. No, dok Kosor takvu inicijativu potpuno podržava te je i sama uputila isti prijedlog u Ministarstvo pravosuđa jer smatra da su mladi do 18. godine djeca, resorni ministar je mnogo oprezniji.

- Zauzimam se da se, prije nego što donesemo konačnu odluku, provede stručna i javna rasprava. Odluku bismo trebali donijeti tek nakon što čujemo mišljenje stručnjaka i vidimo iskustva zemalja iz EU - poručuje Šimonović.

A za glas struke oko tog pitanja zalaže se i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, premda je, priznaje, kao bivši prosvjetni radnik za dizanje dobne granice.
S. Barilar;I. Radoš

Izdvajamo