Sisačka Željezara prije prodaje otpušta 300 radnika

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2006. u 22:36

SISAK - U Fondu za privatizaciju u siječnju bi se najvjerojatnije trebao raspisati natječaj za prodaju udjela u Valjaonici cijevi Sisak, kako je od jučer službeno ime Željezare. Najozbiljniji je kandidat, doznajemo, slovačka Podbrezova, no u posljednje vrijeme sve se više europskih tvrtki interesira za sisačku Valjaonicu.

No, i u ovoj će privatizaciji problem biti broj zaposlenih. Trenutačno je zaposleno 1550 radnika, no direktor Valjaonice Damir Begović najavljuje da bi prije privatizacije broj radnika trebao biti smanjen za 300. Zbog toga je i napravljen program zbrinjavanja radnika kojem je potporu dao i sindikat Valjaonice.

- U ovom trenutku programom je obuhvaćeno 270 ljudi. Njih 130 ima uvjete za neku vrstu mirovine, dok će ostalih 140 biti riješeno putem stimulativnih otpremnina - najavljuje Begović, dodajući da je putem stimulativnih otpremnina već riješeno 30 radnika.

Prigovori Europske komisije

Objašnjava da se broj radnika mora smanjiti jer su troškovi radne snage za ovaj opseg proizvodnje previsoki. Na broj zaposlenih prigovore je imala i Europska komisija koja smatra da je na obim proizvodnje Valjaonice dovoljno 1300 zaposlenih.

S obzirom na prijedloge iz EK, realno je očekivati da će privatizaciju Valjaonica dočekati s nešto više od 1200 radnika, odnosno da će se u sljedećim danima žurno rješavati višak radnika.

Priprema tendera

- Proces privatizacije mora biti puno ozbiljniji nego što je bio do sada. Ne smijemo dozvoliti ponavljanje Mečelja ili Trubo Impexa na bilo koji način. Priprema tendera u HFP-u, kojim bi trebao početi proces privatizacije, nešto je što u svojim uvjetima i kriterijima mora onemogućiti kupce koji se mogu pojaviti na natječaju iz spekulativnih razloga i zato kroz te uvjete moramo pokušati pronaći onog partnera koji je realno životno zainteresiran da s nama surađuje i da Valjaonica funkcionira i živi - zaključuje Begović.
Koraljka Djetelić

Izdvajamo