PREDSTAVLJAMO REGIJU

Sjeverna i Središnja Hrvatska - Prostor bogate povijesti, nalazišta, kulture i tradicije

Prostor Sjeverne i središnje Hrvatske idealno je odredište za vikend izlete

Središnja Hrvatska naizgled nije središnja jer se zbog neobičnog oblika Hrvatske ona zapravo prostire na njezinu sjeverozapadu. No, ona je središnja jer se nalazi između dviju drugih velikih cjelina - gorskog dijela na jugozapadu preko kojeg se dalje ide prema moru i Slavonije na istoku. Možda je i važniji razlog njezine “središnjosti” to što se radi o najgušće naseljenom dijelu Hrvatske, gdje živi gotovo polovica njezina stanovništva. Središnja Hrvatska ujedno je daleko najveća turistička regija u Hrvatskoj koju čini čak osam županija - Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka.

Dobra naseljenost i obilje kulturne baštine posljedica su činjenice da je taj dio Hrvatske bio uglavnom pošteđen ratnih razaranja u prošlosti. Stoga je ovdje mnogo očuvanih srednjovjekovnih urbanih cjelina, starih gradina i utvrda na vrhovima gora, romantičnih dvoraca, tvrđava i palača, raskošnih crkava, vrijednih muzeja. Središnju Hrvatsku čini niz malih povijesnih regija - brežuljkasto i gusto naseljeno Hrvatsko zagorje, Međimurje između rijeka Mure i Drave, ravna Podravina uz rijeku Dravu i Posavina uz Savu, Kordun i Banovina na krševitom jugu, a tu su i Prigorje, Moslavina, Turopolje, Žumberak. Stoga glavni grad Hrvatske u središtu te regije svojim građanima i gostima nudi niz raznolikih sadržaja u svojoj okolici.

Budući da je u davnoj prošlosti središte države bilo u njezinu primorskom dijelu, većina vrijednih kulturnih spomenika u središnjoj Hrvatskoj odnosi se na kasni srednji vijek i novi vijek, iako u njoj ima i mnogo prapovijesnih i antičkih spomenika.

U Hrvatskom zagorju nalazi se i najvažniji paleontološki lokalitet u Hrvatskoj - nalazište neandertalskog čovjeka kod Krapine. Uz nalazište je uređen i muzej s prikazom evolucije čovjeka od prapovijesti do danas, a pokraj muzeja su postavljeni kipovi neandertalskog čovjeka. Za središnju se Hrvatsku, nažalost, vezuju i najstrašniji događaji iz prošlosti. Jedno od takvih mjesta je Jasenovac, pokraj kojeg se tijekom Drugoga svjetskog rata nalazio ustaški koncentracijski logor.

Slavni Hrvati

Središnja je Hrvatska poznata i kao mjesto rođenja mnogih slavnih Hrvata. Najpoznatiji među njima je Josip Broz Tito, dugogodišnji predsjednik socijalističke Jugoslavije, rođen u selu Kumrovec u Hrvatskom zagorju. Ondje se danas nalazi jedinstveni etnomuzej na otvorenom koji se sastoji od niza izvornih seoskih kuća u kojima je prikazan način života ljudi u prošlosti. Jedna od njih je i rodna kuća Josipa Broza ispred koje stoji njegov kip.

Najviše toplica

Zbog obilja termalnih voda i tradicije njihova korištenja u središnjoj Hrvatskoj najviše je toplica u cijeloj državi. Većina ij je osnovana još u doba staroga Rima, o čemu najbolje svjedoče Varaždinske toplice, nekadašnje Aquae Iasae.

Dom naive

Upoznavanje kulture središnje Hrvatske ne bi bilo potpuno bez pogleda na djela naivnih umjetnika koji su je proslavili u svijetu. To se ponajprije odnosi na Hlebinsku slikarsku školu.

Podaci:

Površina: 15.697 km2

Broj stanovnika: 1,036.769 (2001.)

Najduža rijeka: Kupa (296 km)

Najviša planina: Ivanščica (1061 m)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:09