Skandal u Virovitici: Zataškana tučnjava hadezeovaca

VIROVITICA - Je li se prije mjesec dana na velikoj proslavi 16. obljetnice HDZ-a u Virovitici dogodio skandal koji je kompromitirao vodeće HDZ-ovce toga kraja, ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina i saborskog zastupnika i čelnika Hvidre Josipa Đakića?



Jučer je u redakcije, a danas i u saborske klupe, stiglo anonimno pismo koje potpisuje "počasni član HDZ-a" i tvrdi da je 4. veljače, nakon svečane sjednice HDZ-a, u virovitičkom restoranu Dvorac alkoholizirani Đakić iscipelario i prebio Ivicu Mihelčića, koji je zbog toga završio u bolnici. U tom pismu tvrdi se da je cijeli slučaj prijavljen policiji, ali da je intervenirao Kirin, koji je policajcima naredio da cijeli događaj brišu iz evidencije.



Kirin: Takve stvari ne želim komentirati



Đakić: Čuo sam da se Mihelčić srondao niz stepenice



Pokušali smo provjeriti cijelu priču, no pored odlučnih demantija prozvanih, naišli smo na niz proturječnih tvrdnji. Tako navodna žrtva Ivica Mihelčić kaže da se napio na HDZ-ovoj proslavi i pao niz stepenice, a njegova supruga tvrdi da je od Đakića dobio batine.



U Općoj bolnici kažu da je 5. veljače oko 2.20 sati Mihelčić došao u hitnu službu s ozljedama na glavi i tijelu i da je zadržan na liječenju. Policija, pak, tvrdi da je za to vrijeme bio kod njih. Priopćili su da je Mihelčić 5. veljače oko 1.52 sati u vidno alkoholiziranom stanju došao u policiju i da je imao ozljedu na licu. Kažu da su utvrdili kako je sam pijan pao niz stepenice.



Ono što kažu u Državnom odvjetništvu još se manje poklapa s policijskim priopćenjem. Oni tvrde da im je policija podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja lakših tjelesnih ozljeda Mihelčiću, i to protiv nepoznatog počinitelja.



Prozvani ministar unutarnjih poslova Kirin kaže da se uopće ne želi osvrtati na tu priču. - Uopće to ne želim komentirati. To su političke podvale. Postoji sustav i on neka radi svoj posao - kratak je bio Kirin. Josip Đakić također sve demantira. Kaže da je Mihelčića vidio na proslavi HDZ-a, da mu je mahnuo, ali da druge komunikacije ili kontakta nije bilo.



"Ponosni član HDZ-a", koji je otkrio navodni skandal, tvrdi drukčije. Prema njemu, većina prisutnih napila se na spomenutom slavlju, a da se Đakić po tome posebno isticao. Sve je kulminiralo nešto prije ponoći, kad je Đakić, navodno, rukama i nogama izudarao svog kolegu s kojim je, očito, imao neke razmirice.



Ivica Mihelčić je, neslužbeno nam je potvrđeno iz izvora bliskih Općoj bolnici, uistinu bio ozlijeđen te večeri i dežurni su mu liječnici u stanici Hitne pomoći pomogli u 2.20 ujutro zbog ozljeda glave i tijela. Zadržan je na Odjelu kirurgije u virovitičkoj Općoj bolnici, gdje se tri dana oporavljao.



Slučaj je Općinskom državnom odvjetništvu 9. veljače prijavio Dom zdravlja. No, u Odvjetništvu kažu da još nedostaje policijsko očitovanje o cijelom događaju, kao i dio bolničke dokumentacije.



Potvrda iz tužiteljstva



- Mi smo zaprimili kaznenu prijavu, riječ je o kaznenom djelu nanošenja lakših tjelesnih ozljeda zbog kojih je ozlijeđena osoba bila hospitalizirana tri dana. U prijavi nije navedena osoba koja je ozljede zadala. Zamolili smo policiju da nam pošalju rezultate istrage koja je trebala otkriti tko je počinitelj. Do sada nismo dobili odgovor, iako po zakonu i Opća bolnica, u kojoj je ozlijeđeni hospitaliziran, i policija imaju rok od mjesec dana, dakle još jedan tjedan da nam dostave potrebnu dokumentaciju - telefonski je objasnila Marica Šušnić, općinska državna odvjetnica.



Nije jasno kako će se policija očitovati o napadaču jer su danas u službenom priopćenju naveli da je I. M. (60) iz Virovitice 5. veljače oko 1.52 sati osobno došao u virovitičku postaju, vidljivo alkoholiziran, s ozljedom na licu.



U priopćenju stoji da je policija u razgovoru s I. M. i ostalim svjedocima događaja u restoranu Dvorac utvrdila da se I. M. prilikom proslave doveo u vidljivo alkoholizirano stanje te je prilikom izlaska iz ugostiteljskog objekta izgubio ravnotežu i pao na izlaznim stepenicama, zbog čega je zadobio ozljedu lica (hematom na lijevoj strani).



O svojim ozljedama i cijelom slučaju Ivica Mihelčić danas se nije htio očitovati. - Ja sam član HDZ-a i nemam što pričati. Hvala - kratko je rekao putem telefona, dok je njegova supruga, koju smo sreli ispred obiteljske kuće u Virovitici, potvrdila da je Ivica bio ozlijeđen i da mu je ozljede nanio Josip Đakić.



- Znajte, on sada ne želi razgovarati s novinarima, a ja ne mogu govoriti sve u njegovo ime. Bitno je da mu se zdravlje sad popravlja i da je na miru. Možda će poslije htjeti razgovarati, sada ne - kategorično je istaknula njegova supruga Marija. U restoranu u kojem se incident dogodio cijeli slučaj također nisu htjeli komentirati.

Mihelčić: Bio sam pijan i pao sam, ničeg se ne sjećam

Nakon što je anonimni dopis u kojem se opisuje incident stigao saborskim zastupnicima, saborski izvjestitelji nekoliko su puta zvali Mihelčića, no on je u početku odbijao razgovor govoreći: - Ne mogu ništa o tome govoriti, nemojte me ništa pitati, pogoršat će mi se stanje.



Mihelčićeva kućaNa kraju je pristao na razgovor s izvjestiteljem HRT-a. Primjetno uplašen i uznemiren, Mihelčić je potvrdio kako je bio na proslavi 16. obljetnice virovitičkog HDZ-a, a zatim i na večeri u restoranu Dvorac, kao i to da je tamo ozlijeđen. Međutim, tvrdi, ne od Đakićeve šake, već od - pada niz stepenice.



- Bio sam pijan i vjerojatno sam pao niz stepenice koje su tamo jako visoke. Sjećam se samo da sam završio u bolnici, ne sjećam se baš događanja u Dvorcu. Đakića i njegovu ekipu vidio sam na proslavi, ali ih se ne sjećam kasnije iz Dvorca. Ničeg se ne sjećam, pao sam niz stepenice - ispričao je Mihelčić, neprestano ponavljajući kako je ratni invalid i boluje od PTSP-a te moleći da ga se pusti na miru i više ne ispituje.



Zanimljivo je da je jedan visoki dužnosnik MUP-a, komentirajući neslužbeno incident u Virovitici za koji je čuo, braneći Đakića, ustvrdio da je Mihelčić bio jako pijan, "imao je više od 2,5 promila". Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak također je bio na večeri u Dvorcu, ali je, tvrdi, otišao oko 20.30 te do danas nije čuo ni za kakav incident.    (S. Barilar, N. Božić)



Đakić je Sanaderu namjestio Kirina

Đakić, koji je inače i šef Hvidre, vrlo je utjecajan u Virovitičkoj županiji. Tako je navodno upravo on premijeru Sanaderu predložio Kirina za ministra policije. O njegovu utjecaju u tom kraju, ali i HDZ-u, najbolje govori činjenica da je u unutarstrančkim previranjima s čelnog mjesta virovitičko-podravskog HDZ-a istisnuo i potpuno marginalizirao nekada svemoćnoga Đuru Dečaka.



Marija Mikolić;Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:00