Skuplje cigarete i plin, bez shoppinga nedjeljom

ZAGREB - Skuplji plin i cigarete, zdravstveni doprinos za umirovljenike, uvođenje osobnog identifikacijskog broja, rodiljni dopust za očeve - samo su neki od novogodišnjih zakona i odluka koje su građane dočekali sa 1. siječnjem 2009. godine. S prvim danom Nove godine, osim već svima dobro poznate zabrane rada nedjeljom, počela je, naime, i primjena nekoliko drugih zakona i propisa koji donose niz novosti, ali i dodatnih udara na džep građana u ionako, prema prognozama, nimalo svijetloj 2009. godini.



Novogodišnja “čestitka” već je stigla iz Plinare i iz Tvornice duhana Rovinj - računi za plin u Novoj će biti veći za oko 20 posto, a cigarete su skuplje za 1 kunu. Ionako ispražnjene novčanike građana zbog božićnih i novogodišnjih blagdane u 2009. dočekali su i dodatni troškovi za zdravstveno osiguranje. Od 1. siječnja za svaki pregled ili recept plaća se participacija od 15 kuna.



Oslobođeni su samo oni s policama dopunskog osiguranja koja će stajati od 50 do 130 kuna. Umirovljenici s mirovinama manjim od 1938 kuna neće morati plaćati dopunsko, dok će polica od 50 kuna biti za one s mirovinama do 5108 kuna. Oni koji imaju mirovine veće od tog iznosa za policu dopunskog plaćat će 80 kuna, a novi “namet” im je doprinos za zdravstveno osiguranje od 3 posto, odnosno 150 kuna.



Zdravstveno osiguranje




Za zaposlene s plaćom manjom od 5108 kuna dopunsko će stajati 80 kuna, a za one koji imaju iznad toga porast će na 130 kuna. Zbog izmjena u zdravstvenom osiguranju od ove će godine za oko 140 kuna biti i više cijene police obveznog auto osiguranja budući da se 10 posto premije mora dati HZZO za liječenje stradalih u prometu. Osiguravajuće kuće zbog toga su već najavile povećanje obvezne police.



Novi zakon o doprinosima mogao bi umirovljenicima biti tek mala utjeha za sva poskupljenja koja im se spremaju u 2009. godini. Prema tom zakonu, umirovljenici koji uz mirovinu primaju još kakav dohodak poput honorara, a takvih je lani bilo oko 41 tisuću, od 1. siječnja su oslobođeni plaćanja dopinosa za mirovinsko na taj prihod. Istim zakonom propisano je oslobođanje poslodavaca od plaćanja mirovisnkog i zdravstvenog doprinosa za osobe koje se prvi put zapošljavaju, i to prvu godinu zaposlenja.



Novost je i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se od 1. siječnja uvodi dvosatna stanka za dojenje za žene koje se na posao vraćaju prije djetetove prve godine. Prema tom zakonu, majka je obvezna iskoristiti samo prva 42 dana dopusta, a ostalo može koristiti i otac.



Kaznena evidencija




Osim toga, dopust se dijeli na rodiljni i roditeljski - prvih 6 mjeseci roditelji moraju iskoristiti nakon rođenja djeteta, a ostalih šest mjeseci, ako žele, do osme godine djetetova života.  Sva djeca rođena u 2009. godini dobit će odmah i osobni identifikacijski broj (OIB). Taj broj od 11 znamenki dodjeljivat će Porezna uprava, i to svim hrvatskim državljanima, pravnim osobama i strancima. Novorođeni će broj dobivati odmah, a za ostale će se OIB uvoditi postupno do 2010.  Kroz OIB će se moći pratiti promjena imovinskog stanja građana te usporedba prihoda i plaćenih poreza.



Izmjenama Kaznenog zakona koji također stupa na snagu onima koji su počinili kaznena djela korupcije  i organiziranog kriminala oduzimat će se sva imovina za koju se sumnja da je stečana kaznenim djelom. Sudovi od Nove godine mogu i osuđenicima za organizirani kriminal i korupciju odrediti oduzimanje imovine za koju ne mogu dokazati da je stečena legalno, a osuđenici imovinu više neće moći “spasiti” prebacivanjem na suprugu ili rođake.



Izmjenama Kaznenog zakona koje su stupile na snagu propisano je i da se ustanovama koje rade s djecom omogući da u kaznenoj evidenciji provjere je  li osoba koju žele zaposliti  kažnjavana zbog pedofilije ili zlostavljanja djece. Osim što su neke banke već podignule kamate, od danas za svakog novog klijenta banke će tražiti detaljne podatke.



Strože banke




Novim zakonom o sprečavanju pranja novca banke moraju od klijenata tražiti podatke o svim primanjima i prihodima, zaposlenju, vrstama transakcija koje planira na računu, zašto otvara račun...Od danas je na snazi i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji previđa kazne od 5 do 30 tisuća kuna za one koje dikriminiraju druge prema rasi, etničkoj, nacionalnoj, socijalnoj pripadnosti, vjeri, rodnom identitetu i izražavanju, bračnom statusu, genetskom naslijeđu.




Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:57