Slaven Bilić: Igračima ne treba Staljin, nego vođa poput Clintona

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2006. u 23:00

Izletom na Krk Slaven Bilić u subotu je nakratko prekinuo turneju na kojoj je ispitivao formu kandidata za mladu reprezentaciju. Na Krku se izbornik U-21 vrste sastao s Robertom Prosinečkim.

IVANKOVIĆ: STRANAC SE MORA JAKO BRZO PRILAGODITI

KREŠIĆ: ZAINTERESIRAN SAM ZA MJESTO IZBORNIKA

•Što je bila tema razgovora?

- Bez brige, nije to nikakva ad hoc koalicija. Žuti i ja nastavili smo razgovarati o nogometu i nakon završetka igračkih karijera. To se posebno intenziviralo tijekom njegove epizode sportskog direktora u Kranjčevićevoj ulici jer je Zagreb u tom trenutku bio zanimljivo "crpilište" za mladu reprezentaciju. Prosinečki je predan nogometu, na istoj smo valnoj duljini i razgovarali smo o svemu. Bilo je govora i o izborničkoj dužnosti, onako čisto hipotetski. Kada bih dobio povjerenje Saveza, uz Asanovića, u ulozi najbližih suradnika volio bih vidjeti Prosinečkog i Bokšića. Ne zato što su moji bivši suigrači i prijatelji, nego zato što su zaista kvalitetni ljudi - objašnjava Bilić.

•U nedjeljnom je broju novina Zdravko Mamić iznio intrigantnu ideju - izbornički tandem trebali bi činiti Tomislav Ivić i Slaven Bilić. Prihvatili biste stručnog tutora?

- Deplasirano mi je govoriti o Iviću i o tome da je on neosporan autoritet broj jedan hrvatskog nogometa. Otkako sam počeo sa školovanjem za ovaj zanat, često sam se nalazio s njim, kako na predavanjima i seminarima, tako i privatno. Nije mi teško priznati da sam kao izbornik U-21 vrste dva puta išao potražiti Ivićevo mišljenje o određenim problemima u momčadi, premda sam na kraju odluke donosio isključivo ja. Da sutra postanem izbornik, opet bih se o nekim stvarima volio konzultirati s Ivićem.

•Vlatko Marković ističe da sljedeći izbornik mora biti "čvrsta ruka". Vas teško prepoznajemo u toj ulozi.

- Objasnite, molim vas, što bi trebalo značiti čvrsta ruka?

•Pretpostavljamo baraba, autokrat...


- E vidite, to je stvar na koju nikada neću pristati. Kod nas se, na žalost, kao čvrsta ruka percipira frajer koji ulazi u svlačionicu i viče: "Je... ću vam mater!". Prema tom kriteriju, vođe su samo Hitler i Staljin, ali ja jako dobro znam da je vođa i Clinton. Dopustite da sam pročitao neke knjige iz psihologije i da znam kako postoje dvije osnovne vrste autoriteta - oni izgrađeni na sili, i oni izgrađeni na znanju.

•Oba autoriteta na kraju ovise samo o rezultatu?

- Tako je, ali razlike su ipak velike. Imao sam u karijeri i ovakvih i onakvih trenera, znam kako igrači reagiraju u ovom i onom slučaju. Igrači su spremni istrpjeti i trenera nasilnika sve dok ga prati rezultat, iako će, čim izađe iz svlačionice, njegovu galamu popratiti riječima: "Ma tko mu je... mater". Međutim, na duge staze prolazi samo znanje, respekt i povjerenje igrača, kao u slučaju Lippija ili Wengera. Takvu sam vrstu autoriteta pokušavao graditi i u mladoj reprezentaciji i svojedobno za Hajdukovim kormilom. I mislim da sam uspio jer se nikada u mojoj kabini nije dogodio ni najmanji eksces, čak niti na relaciji igrač -igrač, a kamoli na relaciji trener - igrač. Mislim da, generalno, sila ne prolazi čak ni u ekstremno problematičnim situacijama. Ako trener u svlačionici ima jednog ili dvojicu kretena, onda ih neće stišavati silom nego će ih eliminirati iz ekipe i stvar će biti riješena. U zaključku - mislim da je autoritet moj najjači forte, nikako hendikep. Kažite mi, uostalom, gdje sam ja to bio mekan i kao igrač, i kao trener?

•Da sutra preuzmete nacionalnu momčad, vjerojatno biste u njoj pronašli mjesto za nekoliko pulena iz U-21 momčadi.

- Nisam za remont a priori, postojećem sastavu ne trebaju radikalne promjene. Sigurno je da bi Modrić i Eduardo pronašli svoje mjesto u najužem krugu kandidata, ali ne daj Bože da bih forsirao velike rezove. Isto tako, kada bih vidio da neke stvari ne mogu ispeglati, ne bih se ustručavao metoda Josea Pekermanna. Kada je vidio da mu Veron ne pruža očekivano, argentinski mu je izbornik rekao: "Veliki si igrač, zarađuješ strašne novce u Europi, ali moj se izbor ubuduće zove Mascherano". Premda smo za tog Mascherana dotad jedva čuli.

•Tko god preuzme reprezentaciju očekuje ga trnovit put do Eura 2008.?

- Nisam tip koji će kategorički tvrditi da će odvesti momčad na Euro. Ne želim rasipati velike parole, znam što mogu ponuditi - rad i napredak. Isto tako, znam da početna pozicija nije sjajna, ali uopće nije loša. Ne vidim, recimo, po čemu bi to Rusi bili ispred nas. Točno je da u konkurenciji Engleza nismo favoriti u skupini, ali definitivno nismo autsajderi. Ipak ne igramo protiv Brazila i Argentine.

Niko samo kandidat, bez zajamčenog mjesta

•Kako bi u vašim izborničkim projekcijama kotirao Niko Kranjčar? Kao fantazist sa zajamčenim mjestom u momčadi ili kao igrač s klupe?

- Sjetit ćete se da sam Kranjčara kritizirao kad je to trebalo čini, ali i veličao njegove dobre igre. I dalje ostajem pri ocjeni da je Niko Kranjčar naš najtalentiraniji igrač, ali on je, na žalost, u posljednje dvije godine bitno stagnirao i nije izrastao u klasu kakvoj smo se nadali. Kod mene bi Niko bio kandidat za momčad, ali bez zagarantiranog mjesta u prvih jedanaest. Bilo bi nepravedno kazati - ti sada nestaješ s mape. S druge strane, Niko jednostavno nije u grupi stožernih igrača reprezentacije koji uvijek imaju zajamčen dres poput, na primjer, Roberta Kovača. Niko nije ta kategorija, ali nije ni početnik.

Vlatko Marković: Javilo se desetak inozemnih trenera

RIJEKA - Vlatko Marković se danas ujutro javio iz automobila, rekavši da izlazi iz Slovenije...

• Putujete za Italiju?

- Zbog čega?

• Na razgovor s nekim potencijalnim novim izbornikom?

- Ne, putujem za Austriju. Italija jest prvak svijeta, ali to u našem slučaju ništa ne znači. Ovaj tjedan ćemo raspetljati problem novog izbornika.

• Domaća ili inozemna opcija?

- Aktualna je jedna i druga. Imamo kvalitetnih rješenja kao s domaćim tako i s inozemnim trenerima.

• Pojavilo se i ime Lothara Matthausa?

- On mi je kao brat, ali ima angažman u Salzburgu.

• Hrvatski kandidati?

- Tri, četiri imena su u prvom planu, ali dok s njima ne razgovaram, neću o imenima.

• Ipak, neki zastupaju tezu o 'neutralnom čovjeku' koji neće robovati imenima i klanovima. Jer hrvatska se svlačionica raspala tijekom mundijala?

- Vidjet ćemo. Sve ćemo izvagati, ne smijemo pogriješiti. U svakom slučaju postoji veliko zanimanje europskih trenera za kormilo naše reprezentacija. Javilo se desetak trenera kojima je Hrvatska izazov.  (or)


Dražen Krušelj

Izdvajamo