Slavodobitnik Ante Poljak, najstariji alkar, s čak tri sride

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2006. u 20:03

SINJ - U uzbudljivoj završnici 291. Alku s tri pogotka u sridu osvojio je najstariji Alkar Ante Poljak, a to mu je ujedno i prva Alka.

Tri pogotka u sridu nisu se zaredala na Alci već 43 godine.

Poljak se inače od 1976. godine natječe u Alci i do sada je osvojio jedno natjecanje za Baru te dvije Čoje. Zaposlen je kao upravitelj sinjskog hipodroma.

Kada je general Kruljac prije predavanja darova slavodobitniku čitao pozdravni govor u ime Predsjednika, iz publike su se čuli pojedinačni zvižduci. Pozdravio je promjene u alkarskom društvu, rekao da se Alka vraća hrvatskoj tradiciji i čestitao novoj Upravi koja je spremna poštivati tradicije.

Inače, više od 5 tisuća gledatelja pratilo je 291. alkarsko nadmetanje. Alkari su, kao i u dva prednatjecanja, uspješno gađali i bilo je vrlo malo promašaja. Atmosfera u gradu cijeli dan je bila svečarska, a brojni gosti i uzvanici nakon ručka u hotelu Alkar posjetili su crkvu Gospe Sinjske, zatim bili na prijemu i protokolarnom fotografiranju u Alkarskim dvorima.

U prvom redu svečane lože sjedio je na počasnom mjestu izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Mladen Kruljac, a do njega su sjedili gradonačelnik Sinja Nikola Tomašević i predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić. U loži je bilo i jako izaslanstvo SDP-a, predvođeno predsjednikom glavnog odbora Toninom Piculom, koji je bio u društvu Ingrid Antičević Marinović, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sjedio je također u prvome redu svečane lože. Otac Mirka Norca, Ante, ove godine dobio je mjesto u drugom redu, što je takav slučaj prvi put.

Alkarski vojvoda Ivan Čikara u završnici svoga govora konstatirao je kako se ne treba bojati podići glas da je Sinjanima dojadilo svake godine proživljavati iste peripetije oko Alke, a koje nisu dio njene biti.

- Može li svake godine pitanje svih pitanja biti tko će se od državnih dužnosnika i uglednika pojaviti na Alci? Ne bi li najvažnije pitanje trebalo biti kakvu Alku želi narod? - rekao je vojvoda Čikara.

Na kraju govora vojvoda je kazao kako odaje dužno poštovanje svim bivšim alkarima i alkarskim vojvodama, a posebno svom prethodniku generalu Mirku Norcu, na što je cijelo gledalište ustalo na noge i te riječi popratilo dugotrajnim skandiranjem.
Vito Perić

Izdvajamo