Slikama smrti protiv pušenja

ZAGREB - Od početka listopada britanski pušači na kutijama cigareta gledat će zastrašujuće fotografije primjerice raka grkljana ili pluća, uništene zube i kožu i mnoge druge pogubne utjecaje pušenja na njihovo zdravlje.



Proizvođačima je ostavljen jednogodišnji rok dokad bi sve kutije cigareta morale imati neku od petnaestak zastrašujućih fotografija.



“Razlog uvođenja ovih upozorenja je pokušaj da se dodatno smanji broj pušača u Velikoj Britaniji, jer pušenje je i dalje jedan od najvećih ubojica koji godišnje ubije 87.000 Britanca”, kazala je Deborah Arnott koja vodi akciju Pušenje i zdravlje.



Dodaje da će proizvođači morati imati sve predložene fotografije, odnosno mijenjat će ih tijekom određenog perioda. Znanstvenici kažu da bi fotografije mogle snažnije djelovati na pušače nego već uobičajene pisane poruke o štetnosti pušenja jer je vizualni efekt uvijek jači. Naime, negativno sjećanje na fotografiju ostaje dulje razdoblje.



Uspjeh fotografija u Kanadi




Da takve šokantne fotografije imaju uspjeha u smanjenju broja pušača govori i kanadski primjer gdje su slikovna upozorenja uvedena 2001. godine. Podaci potvrđuju da je od tada u Kanadi pušenje smanjeno, a 31 posto pušača kazalo je da je to učinilo zbog zastrašujućih fotografija na kutijama cigareta, dok je 21 posto reklo da su im fotografije pomogle da ustraju na nepušenju.



Na engleskim fotografijama među ostalim bit će upozorenja da pušači umiru mladi, da pušenje šteti nerođenom djetetu, da uzrokuje rak pluća i srčane bolesti, ali pušačima će se nuditi i brojevi telefona na kojima mogu dobiti pomoć u odvikavanju od pušenja.



Uzročnik brojnih bolesti



Naime, liječnici naglašavaju da pušenje povećava opasnost od obolijevanja ne samo najsmrtonosnijeg raka pluća, već i drugih vrsta raka. Primjerice, rak dojke, prostate, jetre, bubrega nerijetko su češći kod pušača nego kod nepušača. 



Inače, takve fotografije na kutijama cigareta već imaju Australija, Novi Zeland, Kanada, Indija, Brazil, Singapur, Venezuela, Tajland i Urugvaj.






Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56