Slovenci zaprijetili i referendumom

ZAGREB - Rješenje za granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg su blokirani hrvatski pristupni pregovori s EU, treba tražiti na nekom međunarodnom sudu, na arbitraži ili nekom posebnom tipu arbitraže, izjavio je danas u Pragu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek.



To je prvi put da neki visoki europski dužnosnik javno predlaže da se granični problem između Hrvatske i Slovenije prepusti međunarodnom pravosudnom tijelu, što Zagreb zagovara već nekoliko godina.



- To je bilateralni problem koji treba riješiti bilateralno - dodao je Topolanek. Inače, Češka je najavila da će ubrzavanje hrvatskih pregovora o članstvu u EU biti jedan od prioriteta predsjedavanja.



Slovenski je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio kako će hrvatski pregovori ostati blokirani ne dođe li do rješenja koje bi zadovoljilo i slovenske interese, dodavši mogućnost da se ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora s EU dade u Sloveniji na referendum.






Ako bi Slovenija organizirala referendum o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, većina Slovenaca glasovala bi za pristup Hrvatske Uniji, uvjeren je Ivo Sanader.



- Nadam se da do referenduma neće doći, no uvjeren sam da bi većina Slovenaca glasovala za - rekao je Sanader.  (A. M.)

S anader: Većina bi bila za Hrvatsku





Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:19