Slovenci zaprijetili i referendumom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.01.2009. u 12:36

ZAGREB - Rješenje za granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg su blokirani hrvatski pristupni pregovori s EU, treba tražiti na nekom međunarodnom sudu, na arbitraži ili nekom posebnom tipu arbitraže, izjavio je danas u Pragu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek.

To je prvi put da neki visoki europski dužnosnik javno predlaže da se granični problem između Hrvatske i Slovenije prepusti međunarodnom pravosudnom tijelu, što Zagreb zagovara već nekoliko godina.

- To je bilateralni problem koji treba riješiti bilateralno - dodao je Topolanek. Inače, Češka je najavila da će ubrzavanje hrvatskih pregovora o članstvu u EU biti jedan od prioriteta predsjedavanja.

Slovenski je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio kako će hrvatski pregovori ostati blokirani ne dođe li do rješenja koje bi zadovoljilo i slovenske interese, dodavši mogućnost da se ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora s EU dade u Sloveniji na referendum.Ako bi Slovenija organizirala referendum o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, većina Slovenaca glasovala bi za pristup Hrvatske Uniji, uvjeren je Ivo Sanader.

- Nadam se da do referenduma neće doći, no uvjeren sam da bi većina Slovenaca glasovala za - rekao je Sanader.  (A. M.)
S anader: Većina bi bila za Hrvatsku


Željko Trkanjec

Izdvajamo