Slovenski ronilac utopio se na noćnom ronjenju

LABIN - Matej Jakin (26), slovenski državljanin iz Nove Gorice, smrtno je stradao u nedjelju kasno navečer prilikom noćnog ronjena u Svetoj Marini nedaleko od Labina, dok je Ana Kure (22) teško ozlijeđena.



Njih su dvoje, naime, zajedno s Danijem Boltarom (28), a uz odobrenje tvrtke Ronilac d.o.o. iz Svete Marine, čiji je vlasnik također slovenski državljanin Rudi Brajnič (28), u nedjelju oko 20.30 sati krenuli na noćno ronjene. Nakon urona na dubini od 20 metara Ani Kure je pozlilo te ju je Dani Boltar izvukao na plažu gdje joj je pružio umjetno disanje, a zatim su je on i Rudi Brajnič otpratili do labinske Hitne medicinske pomoći odakle je Ana Kure zbog sumnje na dekompresijsku bolest hitno oko 22.30 sati prebačena u pulsku Opću bolnicu.



Dani Boltar i Rudi Brajnič vratili su se u Svetu Marinu kako bi nakon ronjenja dočekali Mateja Jakina. No kako on nije izronjavao krenuli su u potragu, te su odmah o nestalom roniocu obavijestili i Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru, odnosnu Lučku ispostavu Rabac.



U potragu za nestalim Matejom Jakinom uputili su se brodica Lučke kapetanije te brodovi pomorske policije iz Pule i Rijeke. Nakon pretraživanja akvatorija tijelo Mateja Jakina pronađeno je jutros u 7.55 sati na poziciji oko 150 metara udaljeno od obale, na dubini od 33 metra. Očevid na mjestu nesreće obavili su labinski i pripadnici policije Policijske uprave istarske, kojima su očevid prepustili istražni sudac i državni odvjetnik.



Tijelo slovenskog ronioca, koji je posjedovao ronilačku iskaznicu, prevezeno je na patologiju pulske Opće bolnice te će se tek nakon obdukcije znati pravi uzrok njegove smrti, iako se pretpostavlja da je riječ o utapanju.



Ana Kure zadržana je na liječenju u pulskoj Općoj bolnici zbog unutarnjih hematoma koji su nastali prilikom izranjanja.


S. Fable
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:43