Slučaj Ćurković: Nakon pogreške suca smije i preko granice

ZAGREB - Kad bi Mate Ćurković, 28-godišnji Sinjanin koji je u petak popodne zbog propusta suca Dalibora Dukića izišao iz pritvora, odlučio putovati na Svjetsko nogometno prvenstvo, nitko mu to ne bi mogao zabraniti niti ga spriječiti unatoč tome što je nepravomoćno osuđen na jedanaest i pol godina zatvora.



Jedino ga naime Vrhovni sud može ponovno vratiti u pritvor, i to samo ako mu ukine presudu za ubojstvo don Mije Stijepića, i to na najdulje godinu dana. U slučaju da mu potvrdi prvostupanjsku presudu ili mu ublaži kaznu, sud bi mu uputio poziv za izdržavanje kazne.



Zakon o kaznenom postupku poznaje, naime, i mjere opreza, kao što su oduzimanje putne isprave ili javljanje u policijsku postaju u određenom vremenskom razdoblju, te zabranu napuštanja prebivališta ili boravišta. No to su zamjenske mjere za pritvor, a mogu se izreći jedino ako se može izreći pritvor.



Kako osnova za pritvor više nema, ne mogu se izreći ni mjere opreza. Ćurković bi teoretski mogao napustiti Hrvatsku, a da to
nitko ne može spriječiti. Zakon o putnim ispravama doduše predviđa mogućnost oduzimanja putne isprave ako je to nužno radi osiguranja nazočnosti osobe u kaznenom postupku, no samo ako postoji opasnost od bijega.



Ako pak Ćurkoviću po toj osnovi nije bio određen pritvor, ni policija mu po toj osnovi ne može oduzeti putovnicu. I dok je u Ćurkovićevu slučaju riječ o pogrešci suda, postoje i zakonske rupe koje  omogućuju bijeg. Sud tako nema mogućnosti da u "vremenskoj rupi" između vijećanja i objave presude pritvori osuđenika kojem će izreći kaznu za koju je on obvezatan.



Svojim nepojavljivanjem na objavi presude, a nakon saznanja da mu slijedi odlazak iza rešetaka, može napustiti državu. To su iskoristili i Munib Suljić, ali i Leon Sulić. Kad mu je policija nakon sudskog naloga pokucala na poznate adrese, njega više nije bilo.




Ministrica traži očitovanje suda Ministrica Ana Lovrin zatražila je danas i detaljno pismeno očitovanje predsjednika šibenskog Županijskog suda o presudi Mati Ćurkoviću. Traži da joj odgovore kada je presude objavljena, kojeg je dana morala biti napisana i otpravljena, je li sud bio obaviješten o prekoračenju roka za njezinu izradu, te koji je bio razlog prekoračenja izrade. Sud će se morati očitovati i kada je presuda faktično otpravljena strankama i Vrhovnom sudu, te temeljem koje je zakonske osnove Mati Ćurkoviću bio određen pritvor.     (D. Mi.)





Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:24