Slučaj Stari most: Ekspertizu rušenja naručio agent SIS-a

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.02.2006. u 19:20

ZAGREB - Koliko je neovisna ekspertiza trojice hrvatskih stručnjaka koja navodno dokazuje da su Stari most u Mostaru srušili Bošnjaci, što bi hrvatskom generalu i haaškom optuženiku Slobodanu Praljku uvelike olakšalo obranu, te tko ju je i koliko platio, pitanja su na koja službeno danas nismo dobili odgovor ni od autora niti od naručitelja ekspertize.

Jedino što nam je otkrio Slobodan Janković, jedan od stručnjaka iz ekspertnog tima, jest da je glavni čovjek za vezu između eksperata s Brodarskog instituta u Zagrebu i odvjetničkog tima generala Praljka, bio Stipan Udiljak, bivši agent SIS-a.

Pitanje neovisnosti ekspertize počelo je prošli tjedan, nakon što je jedan tjednik objavio dijelove koji dokazuju da su Stari most srušili Bošnjaci, a ne general Slobodan Praljak. Za objavljivanje knjige, piše u tjedniku, može se zahvaliti nakladničkim kućama P.I.P. Pavičić i Oktavijan, ali autor nigdje ne navodi tko je financirao ekspertizu.


Pregledavali snimke

Jedan drugi tjednik, međutim, otkriva da tvrtka Oktavijan, s 38 milijuna kuna temeljnog kapitala, u vlasništvu obitelji generala Praljka te u tekstu preispituje objektivnost ekspertize. Stoga smo danas pokušali kontaktirati aktere priče, a jedini raspoložen za razgovor bio je umirovljeni profesor Slobodan Janković.

- Ekspertizu smo radili Muhamed Sućeska i Aco Šikanić, stručnjaci s Brodarskog instituta u Zagrebu, i ja. Inače, već sam sudjelovao u obrani u Haagu u dva slučaja, a jednom sam bio i ekspert suda, a ne obrane.

Po toj liniji do mene je došao i tim obrane Slobodana Praljka. Kada su me kontaktirali, predložio sam i drugu dvojicu kolega jer je Sućeska ekspert za dinamite, a Šikanić za konstrukciju granata. Ekspertizu smo radili tjedan do deset dana, a bilo je najvažnije da što bolje pregledamo snimke.

Linearni vodoskok

Brzo smo uočili bitan element, linearni vodoskok prije rušenja mosta. No, skrenuo bih pozornost na to da smo mi kao stručnjaci napisali kako je srušen most, a ne tko ga je srušio. To smo objasnili sa stručnog aspekta - rekao je Janković.

Na upit tko je platio ekspertizu Janković je rekao da "o novcu ništa ne bi govorio". - Obratite se timu obrane generala Praljka - rekao je te nas uputio na Stipana Udiljaka. Tajnici Udiljaka ostavili smo poruku s molbom da se javi, ali on to danas nije učinio.

Nikolu Babića Praljka, direktora tvrtke Oktavijan, također smo upitali tko je platilo ekspertizu, jer u jednom tjedniku piše kako će oni financirati izdavanje knjige, ali nam je rekao kako "nema pojma o čemu govorimo".

Stipan Udiljak, bivši agent SIS-a, minirao Blaškićevu obranu i skrivao 'ahmićku četvorku'

Stipan Udiljak poznat je javnosti iz slučaja generala Tihomira Blaškića, čija ga je obrana izravno optuživala za ometanje pri prikupljanju dokumentacije u slučaju Ahmić te pomoći u prikrivanju "ahmićke četvorke", kojima su neki djelatnici SZUP-a osigurali lažni identitet s kojim su nekoliko godina, sve do uhićenja, živjeli kod Zadra.

Nedavno je Udiljak spomenut i u posebnom izvješću obavještajne agencije, koja ga je u akciji Adria okarakterizirala kao čovjeka bliskog dvjema paravojnim skupinama, od kojih premijeru Ivi Sanaderu prijeti opasnost pa je pojačana njegova sigurnost.    (H. A.)


Hrvoje Appelt

Izdvajamo