Smijenjen Marijan Tomurad

ZAGREB - Ministar policije Berislav Rončević u četvrtak je zbog suspenzije policajca Josipa Gašparca koji je zaveo kriminalističku obradu nad  Markom Perkovićem Thompsonom smijenio načelnika zagrebačke policije, Marijana Tomurada i načelnika Prve policijske postaje Danijela Žugela. Po priopćenju MUP-a, smjene su uslijedile “zbog utvrđenih propusta u radu, nedovoljne koordinacije i nadzora rada prve PP i PU”.



S mjesta pomoćnika načelnika PP na drugo mjesto premješten dosadašnji pomoćnik načelnika Marko Amidžić. Podsjetimo, Amidžić je bio ključan u Gašparčevoj suspenziji, ali je navodno unaprijeđen. Na dužnost načelnika PU zagrebačke sa 20. lipnjem raspoređen je Ivica Tolušić, dosadašnji načelnik PU sisačko-moslavačke.



Postoje vrlo ozbiljni prigovori na rad zagrebačke policije, od neriješenih slučajeva mafijaških ubojstava (posljednji je ubojstvo Davora Zečevića), premlaćivanja direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića i našeg novinara Dušana Miljuša, čiji je pokušaj ubojstva u policiji okvalificiran kao nanošenje teških tjelesnih ozljeda, opstruiranja istrage prisilnog odvođenja na psihijatriju Mirjane Jusup Pukanić, te posljednje afere sa suspendiranjem policajca Josipa Gašparca koji je radio kriminalističku obradu Marka Perkovića Thompsona.



Pritisak s vrha

O Gašparčevoj smjeni očitovanje je zatražio predsjednik Republike Stjepan Mesić, a premijer Ivo Sanader je naredio istragu. Kako se otkrilo da je ministar Berislav Rončević osobno u dobrim odnosima s Thompsonom, a vrlo je dobar prijatelj s Thompsonovim kumom Matom Bulićem, ne treba isključiti da je Rončević radi spašavanja vlastite kože odlučio žrtvovati Tomurada koji bi ionako otišao.



Podatak da je menadžer Marka Perkovića, Zdravko Barišić, bivši načelnik Policijske akademije koji je također imao kod koga intervenirati u policiji da se ne podnosi kaznena prijava protiv Thompsona, također ide u prilog tezi da što prije treba naći krivca.



Prema proceduri koju predviđa Zakon o policiji, načelnika policijske uprave postavlja i razrješuje ministar na prijedlog glavnog ravnatelja policije koji treba zatražiti mišljenje Županijske skupštine ili Skupštine Grada Zagreba. Glavni ravnatelj Marijan Benko nije, kako smo doznali u Ravnateljstvu policije, predložio Tomuradovu smjenu niti je zatražio mišljenje zagrebačke skupštine.



Sukob s Benkom

Rončević, međutim, može izbjeći cijelu tu proceduru tako da Tolušiću napiše privremeno rješenje za mjesto načelnika. Ako ministar izbjegne Benka u proceduri imenovanja šefa zagrebačke policije, to bi moglo značiti da je sukob između njih dvojice eskalirao i da će jedan morati otići.



Tolušić, koji bi trebao preuzeti zagrebačku policiju, postao je policajcem početkom devedesetih i od početka ga se smatra HDZ-ovim kadrom. Bio je kandidat za šefa zagrebačke policije2004. , i to hercegovačke struje u HDZ-u. Prevladala je, međutim, druga struja pa je tada na čelo PU zagrebačke bio imenovan Krešimir Schultz.



Tri najveće Tomuradove pogreške
Protežirao Thompsona





Suspenzija: Policajac Gašparac suspendiran je jer je htio podnijeti kaznenu prijavu protiv Thompsona

Nije pronašao napadača



Napad: Nije zaštitio novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, a još nije pronađen napadač

Opstruirana istraga





Odvođenje: Policija je s lisicama na rukama odvela Mirjanu Pukanić, a poslije je istraga opstruirana

1 . slučaj:

2. slučaj:

3.slučaj:



Prije nekoliko dana Marijan Tomurad završio je na intenzivnom odjelu kardiologije bolnice u Dubravi. Stanje je ozbiljno, a kako doznajemo, najvjerojatnije se radi o bakterijskoj upali srčane ovojnice.

Završio u bolnici



Mandat Marijana Tomurada na čelu Policijske uprave zagrebačke obilježile su neučinkovitost policije i afere. Zbog toga je u nekoliko navrata javno tražena smjena kompromitiranog Tomurada.



Uz slučajeve Rađenović, Miljuši Pukanić, Tomuradovi policajci učinili su još nekoliko grešaka. Pretukli su maloljetnika usred noći na Jarunu, pri čemu je zadobio višestruki prijelom na lijevoj ruci. Tomurad je osobno pokušao zataškati taj slučaj. Otac maloljetnika je u VII. policijskoj postaji, gdje mu je doveden sin, podnio prijavu protiv policajaca. Tada se u postaji pojavio i Tomurad i pokušao ga nagovoriti da odustane od prijave. Tomuradova policija nije uspjela spriječiti, a ponekad je i tolerirala huliganska divljanja, što je kulminiralo ubojstvom mladića u parku Ribnjak. Tomurad je ustvrdio da “policija ne može ništa tim huliganima”. Na intervenciju Tomurada nećak dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću, dobio je povlašten tretman u policiji. Unatoč porastu kriminala visokog profila i činjenici da je, primjerice, u samo tjedan dana u Zagrebu počinjeno 261 kazneno djelo, Tomurad je uporno tvrdio da je “Zagreb siguran grad”.

O pstruirao je istrage i zataškavao afere 



BRUXELLES - "Ja sam za to također čuo, ali kako sam jučer i danas odsutan iz Hrvatske, naravno da ne mogu to pobliže komentirati, ali mislim da ministar unutarnjih poslova vrlo dobro zna svoj posao i da zna što mu je činiti i ako su ove mjere rezultat takvog pristupa onda ih ja podržavam", rekao je Sanader, koji je u četvrtak u Bruxellesu sudjelovao na sastanku čelnika Europske pučke stranke.



Upitan hoće li biti još smjena u policiji, Sanader je odgovorio da "ne zna" i da je to pitanje za ministra unutarnjih poslova.



Zamoljen da komentira informaciju da su hrvatski novinari kontaktirali s predstavnicima Europske komisije zbog slučajeva premlaćivanja, Sanader je rekao da je to dodatni napor novinarskog ceha da se upozori na "ono na što smo svi osjetljivi".



"Vi znate da hrvatska Vlada kojoj sam na čelu daje punu potporu slobodi medija, da ćemo učiniti sve da se ne samo novinarima, nego i svim hrvatskim građanima ne prijeti i da ih se ne napada. Na tome ćemo ustrajati, jer ukoliko hrvatska Vlada i hrvatske institucije ne bi mogle tome odgovoriti, onda bi se moglo ići dalje, ali mislim da je to još jedan dodatni napor novinarskog ceha da upozori na ono na što smo svi osjetljivi", rekao je Sanader. (Hina)

Sanader: Rončević dobro zna svoj posao





Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:57