Sofisticirani dekoder kupili od hakera u BiH

ZAGREB - Provalnici s laptopima koji se priključuju na komandne ploče vozila visoke klase i tako razbijaju zaštitne kodove su prošlost.



Skupina kradljivaca automobila - koju su predvodili Zagrepčanin Roland Kveštak (36) i Leskovčanin Dražen Dragosavac (31) za kojim je raspisana tjeralica jer je u bijegu - imala je plastični konektor kojim su se priključivali na kompjutor Audija, Golfova i Passata te razbijali zaštitne kodove. Kao i u filmu, auti su nestajali za 60 sekundi.



  • Do vlasnika su dolazili preko kriminalnih kanala
  • Policajci su uspjeli vratiti samo 10 vozila
  • Pikirali su automobile bez dodatne zaštite
akon što bi pomoću klasičnih provalničkih alata, “topa” ili “belgijanca”, nasilno ušli u vozilo, prikopčali bi konektor koji autoserviseri zovu “varalica” i za samo nekoliko sekundi lopovski program poništio bi zaštitne kodove koji sprečavaju pokretanje motora. Kopijom ključa potrgali bi bravu na volanu i pokrenuli motor. Tako je radila skupina koja je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na zagrebačkom području ukrala više od 80 vozila, od kojih je policija uspjela naći desetak i vratiti vlasnicima. Na meti su bili Audiji, Golfovi i Passati, a pokušali su prvi put ukrasti i Passat nove generacije.



Softver za krađe, kako se sumnja, nabavili su od hakera uBiH, a njegova je cijena oko 5.000 eura. Roland Kveštak već je poznat policiji. On je krajem siječnja prošle godine bio spriječen u krađi BMW-a X-5 na Zelenom dolu.



Kako je priopćila policija, ta skupina birala je uglavnom vozila u mračnim ulicama, koja nisu, osim tvorničke, imale nikakvu drugu zaštitu, poput alarma ili blokade mjenjača. Zatim su ih odvozili u unajmljene garaže u Zagrebu.



Nakon što bi ukrali auto osobno su ili preko kriminalnih kanala stupali u kontakt s vlasnicima i nudili im povrat automobila za tri do pet tisuća eura.





Mrtva trka proizvođača i kradljivaca automobila se nastavlja. Lopovska domišljatost konstuktore vozila tjera da novu generaciju automobila proglase ‘neukradivom’, a onda se pokaže da i najnoviji modeli vozila koja stoje desetke i stotine tisuća eura nestanu u najviše dvije minute. Tako je i s ovom skupinom koja je našla novi modus za krađe. Uz klasične mehaničke alate razbili su kompjutorske programe za koje će vam trgovci vozila tvrditi da su neprovaljivi. No, programi kojima se mogu razbijati tvornički softveri, tvrde u policiji, mogu se naći i na internetu.

  Mrtva trka lopova i konstruktora





Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:57