Specijalci s Kurska gase požar unutar plamtećeg broda

PULA - U pulsku zračnu luku večeras u 18.45 sati sletjela je grupa od pet Nizozemaca, specijalno obučenih za gašenje požara na brodovima, iz tvrtke Smith, a odmah su helikopterom prebačeni do turskog broda koji je još uvijek gorio. Gasitelji su se s helikoptera spustili na plamteći brod da bi ugasili vatru. Specijalci tvrtke Smith sudjelovali su i u akciji spašavanja ruske nuklearne podmornice Kursk.



Tijekom noći brod Und Adriyatik čuvat će i vodom polijevati i dva remorkera, a počelo je i postavljanje dva kilometra dugih brana oko broda da bi se spriječilo eventualno zagađenje mora. Večeras je u Puli zasjedalo i Zapovjedništvo zaštite i spašavanja Istarske županije, a zapovjednik Dino Kozlevac rekao je da, prema riječima stručnjaka, u ovom trenutku ne postoji opasnost od potonuća broda.



- Trenutno nije moguće da trup pukne, odnosno da se brod prepolovi - rekao je Kozlevac. O svemu su obaviješteni i susjedi Talijani i Slovenci koji su također u pripravnosti i priteći će u pomoć ako bude potrebno. Kozlevac je dodao da će se izvoditi kontrolirano gašenje, čime bi se brod trebao potpuno ohladiti da bi ga se moglo otegliti.



Brod je tijekom noći čuvalo desetak ljudi. Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako je u ovom trenutku najvažnije to što nema indicija da je more onečišćeno. Kako je u večernjim satima vjetar okrenuo na buru, nije više prijetila opasnost da ro-ro brod Und Adriyatik, koji plovi pod turskom zastavom i koji se danas ujutro oko 4 sata zapalio na 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, približi istarskom kopnu. Naime, tijekom današnjeg dana brod u plamenu morske su struje i vjetar nosili prema obali, a zaustavio se na 10-ak nautičkih milja od najbližeg kopna, odnosno od Brijunskog otočja.



Brod u plamenu danas popodne posjetili su ministar mora Božidar Kalmeta i unutarnjih poslova Berislav Rončević, u pratnji drugih dužnosnika.
- Bili smo tamo, snimili stanje koje nije blistavo, ali požar su gasila i dva kanadera, a tijekom večeri stigla su i dva remorkera iz Rijeke. Vlasnik broda sam je naručio specijaliziranu tvrtku iz Nizozemske koja bi sa svojim ljudima trebala ući na brod i riješiti situaciju. Nije ugodno, ali s obzirom na dobru vremensku prognozu i okretanje vjetra na buru, nadamo se sretnom rješenju - istaknuo je nakon obilaska broda u plamenu ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.



Može se postaviti i pitanje što se doista nalazi na brodu. Prema dostupnim informacijama, na njemu je 200 kamiona, 200 tona nafte, 800 tona mazuta, od 9 do 11 tona otpadnih ulja namijenjenih kožnoj industriji i dvije tone šibica koje su već izgorjele. Odgovarajući na pitanja novinara je li se u akciji gašenja požara i sprečavanju mogućeg ekološkog incidenta dovoljno brzo reagiralo, Rončević je rekao da se ovakve situacije ne mogu brzo rješavati kao kad je posrijedi požar nekog drugog objekta.



- Možda se i moglo brže, ali to je samo osjećaj. Bitno je da nitko od članova posade i putnika nije stradao, da nitko nije ozlijeđen i da su svi živi i zdravi stigli u Veneciju. Za sada nema ni zagađenja mora, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje, te krizni stožer Istarske županije ovu će situaciju pratiti i uspješno riješiti - ustvrdio je ministar Rončević.



Novinare je zanimalo i je li točna informacija da  je prva na terenu intervenirala talijanska obalna straža, te da su talijanske ribarice o požaru informirale hrvatske institucije. I Rončević i državni tajnik za more Branko Bačić rekli su da to nije točno, te da je obavijest s turskog broda upućena Obalnoj postaji Split radio te Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru.



Na brodu koji je iz Istanbula plovio prema Trstu u trenutku nesreće nalazila su se 22 člana posade i devet putnika koje je spasio grčki putnički brod Ikarus Palace.





Četiri člana posade turskog broda Und Adryatik na kojem je u srijedu izbio požar 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja lakše su ozllijeđena, izvješćuje talijanska agencija ANSA. Na brodu su se nalazila 22 člana posade i devet putnika, turskih vozača kamiona. Oni su po mraku prešli na grčki brod s kojim su došli u Veneciju gdje su četvorica među njima prebačeni u bolnicu zbog opeklina prvog i drugog stupnja, i sumnji na ozljede kralježaka i kostiju udova.  (H)

Među posadom broda četiri lakše ozlijeđena



- U ovom trenutku pomoć nam ne treba, jer sve držimo pod kontrolom - rekao je Kalmeta. Pojasnio je i koje su pravne mogućnosti o naplati eventulne štete i troškova s obzirom na to da se brodska nesreća dogodila u Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu.



- U ovom slučaju i za ovaj brod i za zastavu pod kojom plovi, Tursku, ZERP je stupio na snagu još 2004., i tu imamo apsolutnu kontrolu i nadležnost. Ovaj put smo doista pokazali da znamo kontrolirati ZERP. Brod je lociran i poduzeli smo potrebne korake. Vlasnik može očekivati plaćanje odštete. Ako bude, a nadamo se da neće, ekološke zagađenosti, Hrvatska će i to naplatiti. A i za ovo angažiranje brodova i aviona, i sve što se radi, Hrvatska će dobiti odštetu od Turske - rekao je Kalmeta.

Kalmeta: Dokazali smo da znamo kontrolirati ZERP

Ministar Kalmeta rekao je da su o havariji obaviještene Slovenija i Italija, koje su ponudile pomoć ako bude potrebna.



Silvana Fable/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:08