Split: Promoviran novi izgled Ulice kralja Tomislava

SPLIT - Uređenje Ulice kralja Tomislava vrijedno 10 milijuna kuna počet će na jesen prema projektu arhitekta Vjekoslava Ivaniševića čiji je rad odabran kao najbolji na natječaju oglašenom prije 14 godina.



Novi, elipsasti izgled dobit će kavana Semafor i cvjećarnica Mia, a posebna atrakcija te ulice u središtu grada bit će brončane trake s imenima splitskih osvajača olimpijskih medalja.



Ulica će se urediti od Marmontove na zapadu do križanja s Nodilovom i Bosanskom na istoku, a projektom je obuhvaćena i Klaićeva poljana.



Podna površina je 3930 četorvnih metara. 



Uz zidine bedema, Ivanišević je odlučio formirati svojevrsni ulični dnevni boravak, dok sjeverni dio ulice ostaje u pokretu, šetački.

Popoločan sivim pločama



Ta će dva dijela ulice biti odvojena drvoredom, dvostranim klupama i rasvjetnim tijelima, a razlikovat će se i bojom kamena. "Dnevni boravak", koji je ljeti u sjeni bedema, bit će popločan sivim kamenim kockama dimenzija 47 puta 47 centimetara, a šetački dio, koji je u suncu, krem-bijelim kamenom 47 puta 27 centimetara. Trake će biti široke 13 centimetara i duge 147 centimetara s imenima olimpijaca, godinom osvajanja medalje, slikom sporta u kojem je osvojena, a boja trake će označavati koja je medalja osvojena. Trake će biti od brončane legure u bojama medalja.



Štekat kultne kavane Semafor odmaknut će se od bedema te će se otvoriti pogled na baroknu zgradu i na bedem. Interijer kavane bit će u bijeloj boji, štekat će biti zatvoren prozračnom staklenom harmonika-stijenkom koja će se ljeti potpuno otvoriti, a zimi zatvoriti. Štekat će se zimi grijati, a ljeti se neće hladiti jer je, objašnjava arhitekt Ivanišević, u debeloj hladovini bedema i nema potrebe za hlađenjem.

Gradski info-pult



Cvjećarnica Mia također će biti zatvorena prozračnom staklenom konstrukcijom, a novost u sklopu cjećarnice bit će gradski info- pult za turiste gdje će gosti moći dobiti podatke o gradu, muzejima, kulturnim zbivanjima, dok će se na displeju će se vrtjeti snimke najvećih postignuća naših sportaša.



Posebna atrakcija Ulice kralja Tomislava, renesansni reljef Gospe o' Poroda, koji prolaznici ne primjećuju jer je visoko u bedemu, bit će označen trakom koja će se penjati uz bedem i pokazivati na Gospu kojoj su Splićanke zahvaljivale na sretnom porodu.



Za uređenje Ulice kralja Tomislava Grad Split će pet milijuna kuna namaknuti od municipalnih obveznica. Uređenjem te ulice i rive, koja će se također dotjerati pomoću obveznica, zaokružit će će se pješački prsten oko Dioklecijanove palače, spomenika nulte kategorije.



Ulica kralja Tomislava trebala bi biti gotova do svibnja 2007. godine.

Izdavanje obveznica



Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:29