Split: Rotvajler King izgrizao tri djevojčice na putu iz škole

SPLIT - Tri 9-godišnje djevojčice u srijedu oko 18.35, na povratku kući iz škole, ozlijeđene su u napadu rotvajlera na splitskom predjelu Brda, trenutak nakon što je King bez brnjice vlasnicima iskočio iz dvorišta u prizemlju zgrade.



Napad se odigrao pred zgradom u Hercegovačkoj ulici 58 u blizini igrališta. Dok policija navodi da je pas bio u šetnji bez povodca i brnjice, njegov vlasnik Antun Marinović (35) tvrdi da je pas istrčao iz dvorišta za mačkom kada je njegova kći otvorila vrata.



Djevojčice stanuju u istom ulazu, zajedno idu u drugi razred, a sada dijele i traumatično iskustvo. Dan nakon napada uzbuđeno su nam prepričale da je pas prvu dograbio K. M., ugrizao je za ruku i oborio na tlo, a zatim nasrnuo na D. P. koju je ugrizao za bedro.



Treću djevojčicu, A. M., zubima je za ruku vukao po igralištu, a vlasnici psa pokušavali su ga obuzdati. Djevojčica se zbog pretrpljenog šoka toga ne sjeća, no ostale dvije su potvrdile da ju je pas vukao od branke do sredine igrališta.



Srećom, u napadu su zadobile manje ogrebotine i površinske ugrize, no još su u šoku.



Malena K. M. nam se povjerila kako se cijeli život boji psa, pa čak i onog plišanog:

- Toliko se bojim da sam mislila da sve to zapravo sanjam, pa nije bilo smisla da vičem i plačem, jer ću se probuditi...  - rekla nam je djevojčica, dok je druga dodala da nije mogla prestati plakati dva sata nakon toga.



Njihove majke su sretne što je ipak sve dobro završilo pa se nadaju da će ovo biti dobar povod da se psa uspava.



Antun Marinović i sam je to najavio, no tek nakon deset dana promatranja kod veterinarke Zdenke Filipović:



- King je beba. Ima godinu i pol dana i razigran je. Žao mi je što se to dogodilo, bilo je slučajno. Drag mi je, al' ću ga morat' 'maknit'. A to što susjedi pričaju da im prijetim kada se tuže na psa, čiste su laži - odlučan je Marinović koji je zaradio prekršajnu prijavu.

Bez visokih kazni to se neće rješavati

Pravilnik o psima propisuje izvođenje moguće opasnog psa na javne površine jedino uz brnjicu i povodac kako ne bi ugrozili zdravlje i kretanje ljudi. No, svjedoci smo da se njihovi vlasnici svakodnevno ne drže zakona i tako riskiraju "neželjeni susret". Komunalni redar nesavjesnom vlasniku može prilikom kontrole naplatiti globu od 100 kuna.



Da je kazna smiješna, a situacija alarmantna drži i veterinarka Zdenka Filipović:

- Nedavni napad psa Ante Stojana trebao je biti dovoljno upozorenje. Sve dok se vlasnik ne kazni s najmanje 10.000 kuna za najmanju ogrebotinu, a psa mu ne oduzmu, nećemo ništa postići - izjavila je dr. Filipović.



Andrea Kuzmić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:38