Stalker

„Stalker“ je engleska riječ kojom se označava nasilni gnjavator uglavnom „poznatih“ (tzv. celebsa). „Stalker“ je kadar osobi, na koju je fiksiran, život učiniti nesnosnim, a u nekim ekstremnim slučajevima i oduzeti ga. Mark David Chapman ubio je Johna Lennona jer je bio razočaran time što Lennon nije bio ono što je Chapman umislio da bi Lennon imao biti. Prvo ga je proganjao obožavanjem, a onda ga je ubio mecima u leđa. Chapmanov stalking Lennona trajao je dva mjeseca prije ubojstva.

„Stalkeru“ se čini da ga određena druga osoba voli, ili da treba njegovu pomoć, ili da želi njegovu pažnju – premda ni za jedno, ni za drugo, ni za treće nema zbiljskoga činjeničnog oslonca. On opsjeda svoju žrtvu telefonskim pozivima, ili sms-ima, ili pismima (uključujući elektronsku poštu), ili je slijedi i presreće. U najgorim slučajevima uzalud su i sudske presude i zabrane približavanja, jer je „stalker“ toliko daleko od realnosti da je uvjeren da ga žrtva zapravo želi. A ako upije shvatiti da ga ne želi (ili, u slučaju raskida veze, više ne želi), njegova opsesija može se pretvoriti u ubitačnu mržnju.

Engleski glagol „stalk“ (vezan s glagolom „steal“ koji označava i krađu, i prikradanje) prvotno je značio prikradanje, šunjanje, slijeđenje plijena kradom – pa je onda primijenjen i na opsesivno uhođenje pojedinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:25