Stara pomorska škola hotel visoke kategorije

MALI LOŠINJ - Ako nadležna tijela Primorsko-goranske županije odobre novi Prostorni plan Malog Lošinja, u kojem je predviđena prenamjena objekta stare pomorske škole, taj će se otočni grad uskoro riješiti dugogodišnjeg ruševnog "rugla" i dobiti novi hotel s četiri zvjezdice.

Bivša pomorska škola u dosadašnjem je Prostornom planu bila predviđena za muzejski objekt, no vlasnici, privatne turističke tvrtke, nisu imali interesa ulagati u muzej. Novim planom na tom je mjestu predviđen poslovno-stambeni komercijalni objekt.



Inače, škola se sastoji od dvije zgrade. Vlasnik jedne zgrade, one koja gleda prema glavnom gradskom trgu i zbog "jadnog" stanja u kojem se nalazi predstavlja najveći problem, privatna je tvrtka Magnum, u čijem je vlasništvu, među ostalim, i malološinjski hotel Apoksiomen.



- Ako dobijemo zeleno svjetlo, spremni smo započeti s radovima već najesen ove godine. Sagradit ćemo hotel sličan Apoksiomenu, s četiri zvjezdice, restoranom i kafićem, a ovisno o tome hoće li nam dozvoliti da podignemo zgradu za još jedan metar, imat će 20 do 30 soba - rekao je Vlado Mandić iz Magnuma.



Budući da je škola zaštićena kao kulturno-povijesno dobro, novo će zdanje zadržati vanjski izgled stare zgrade, tako da će hotel imati otočni retro štih.

Inače, tvrtka Magnum jednu je zgradu škole kupila prije dvije godine od jednog zagrebačkog poduzeća, koje u vlasništvu i dalje ima drugu zgradu.



U današnjoj ruševnoj zgradi malološinsjka je pomorska škola radila gotovo stotinu godina, od 1879. do 1973., kada je preseljena u novu zgradu. Nakon toga je zgrada služila kao sjedište uprave poduzeća Jadranka, a posljednjih desetak godina propada i dovedena je u potpuno derutno stanje.





- Gradnja novog objekta vrlo nam je bitna zbog velikog projekta proširenja druge strane malološinsjke obale, teškog 17 milijuna kuna. Gradit ćemo sve, od kanalizacije, novog popločavanja do obalnog zida, i zbog toga svi radovi na toj strani moraju biti što prije završeni - rekao je gradonačelnik.

Grad požuruje obnovu i gradnju

Gradnju novog hotela požuruje i Grad Mali Lošinj, kojemu je također u interesu riješiti se starog ruševnog zdanja koje "strši" usred pitoresknog otočnog gradića.



Luka Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:30