Stjepan Hršak: Nisam sudjelovao u likvidaciji 25 svećenika u Macelju

ZAGREB - Bivši partizanski komandant, 89-godišnjak Stjepan Hršak, s kojim smo danas razgovarali u njegovu stanu na Tuškancu, odlučno je negirao da je 1945. godine likividirao 25 svećenika i bogoslova na Macelju.



Prema informacijama Jutarnjeg lista, upravo je Hršak predmet istrage MUP-a i Državnog odvjetništva zbog likvidacije 25 svećenika i bogoslova iz Zagreba. Hršak kaže kako je 1992. bio pod istragom zbog tog slučaja, no dodaje da je okružnom sucu tada rekao kako nema veze s tim ubojstvima, pa su sve prijave, kaže Hršak, bile povučene.



Nekoliko puta odlikovani partizan i kapetan prve klase danas nije ni znao da je opet postao predmetom istrage Ministarstva unutarnjih poslova jer s njim, tvrdi, nitko iz policije i Državnog odvjetništva nije već 16 godina razgovarao.



Oslobađali Krapinu




- Početkom svibnja '45. godine ja sam sa svojim bataljunima oslobodio Krapinu i njezinu okolicu. Nismo imali nikakvih problema jer je 90 posto Zagorja bilo uz partizane. Nakon ulaska u Krapinu imao sam deset zarobljenih domobrana i nikom od njih nije vlas kose s glave pala.



Dio sam pustio na slobodu, a dio zarobljenih sam po naređenju poslao na sud u Varaždin. Nikakve svećenike ja nisam vidio - rekao je Hršak, koji se u lipnju 1945.  otišao razdužiti u Zagreb. Ipak, kaže kako je poslije u novinama pročitao da su partizani ubili neke svećenike. Hršak je tada, kaže, od suboraca doznao cijelu istinu.



- 18 je svećenika početkom ljeta s četnicima i ustašama bježalo iz Širokoga Brijega. Kada su došli do Krapine prije nego što sam je osvojio, svećenici su se odvojili te su se sakrili u samostan. No, netko ih je dešifrirao i odao pa su ih uhapsili i poslali na Macelj gdje su ih strijeljali - rekao je.



Ispitivali sumnjive




Hršak, koji je nakon rata radio u MUP-u gdje je bio pomoćnik načelnika za opću upravu, kaže kako ga tijekom Jugoslavije nije nitko ispitivao o tome do 1992.  - Tom Živičnjaku, imena se ne sjećam, spasio sam život. On je bio njemački špijun i kada smo ga uhvatili, htjeli su ga strijeljati, no ja sam rekao da ne može. I onda početkom 90-ih on mene prijavi da sam ubijao neke popove. To je pokvarenost - rekao je Hršak.



Na pitanje zna li tko ih je ubio odgovora kako nema pojma, prošlo je puno godina. No, kaže kako je nakon osvajanja Krapine dobio naredbu da u grad mora primiti jednu četu partizana iz Varaždina. Hršak kaže kako im je predsjednik kotara dao prostorije tamošnje škole u kojoj su zapovjednici ispitivali domobrane, ustaše i sve ostale sumnjive.




Zapovjedao je i Franji Tuđmanu

U jednom od Hršakova dva bataljona neko vrijeme se borio i tada mladi Franjo Tuđman. Hršak kaže kako se nije baš iskazao pa su ga ubrzo maknuli iz "zagorskog odreda", kako su zvali vojnu formaciju kojom je zapovjedao Hršak.



Predsjednik Stjepan Mesić na današnjem primanju građana u predsjedničkom uredu ponovno je napao informativne razgovore koje MUP odnedavno vodi s partizanima osumnjičenima da su počinili ratne zločine nakon Drugoga svjetskog rata.



Mesić kaže kako mu smeta što se te istrage već nekoliko godina vode netransparentno i u tajnosti.



- Treba vidjeti tko to inicira i tko provodi taj postupak odnosno moramo znati tko je optužen i o kakvu se zločinu radi. Ako se radi o materijalima komisije Vice Vukojevića koja je utvrdila svega desetak mrtvih u Jasenovcu, onda možete misliti koliko je to vjerodostojno. Ratni zločin nikad ne zastarijeva, ali ako se radi o borcima NOB-a, nema potrebe za tajnošću - rekao je danas Mesić.



Predsjednik Mesić komentirao je danas i prosvjed u Zagrebu kojeg ne smatra spornim, već NDH nostalgičare.



- Nezavisna država Hrvatska nastala je tako da je 400 koljača došlo do Karlovca i bez referenduma i glasovanja proglasilo državu. Da nije bilo Tita odnosno da se Hrvati nisu priklonili antifašizmu, vratio bi se kralj Petar Karađorđević, a u Hrvatsku bi došao njegov ministar Dražen Mihajlović i Hrvata bi nestalo. Dio bi četnici poklali, dio bi pobjegao, a dio bi se asimilirao - rekao je Mesić. (A. Mi)

Mesić: Zašto su istrage tajne?



Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:13