Studenti sa svijećama protiv odlaska profesora

ŠIBENIK - Zbog najavljenog odlaska većine nastavnika sa Studija za turistički menadžment Veleučilišta u Šibeniku i straha da razvoj događaja na tom veleučilištu vodi ukidanju tog studija, dvjestotinjak studenata u četvrtak se  okupilo ispred ulaza u tu visokoškolsku ustanovu sa svijećama u rukama.



Najavili su da počinju potpisivanje peticije i među građanima Šibenika, očekujući potporu za svoje zahtjeve. - Želimo pokazati da nećemo dopustiti da se ovaj studij uništava, a sve što se događa vodi k tomu. Profesorica Diana Čičin Šain, koja predaje glavninu predmeta i koja je proglašena najboljom profesoricom na Veleučilištu, dala je otkaz i otišla na Sveučilište u Zadru, a odlazak su nam, zbog nepodnošljive situacije na Veleučilištu, najavila i većina drugih nastavnika.



Ne znamo kamo to vodi i kako će se organizirati daljnja nastava, ali nam se čini da je nekomu cilj da se ovaj studij ukine i da se osnuje neki drugi - rekao nam je Zdravko Bolanča, student druge godine turističkog manadžmenta. Nezadovljstvo studenata stanjem na  Veleučilištu u Šibeniku prisutno je od početka, otkako je proradilo prošle godine, a studenti kao razloge tome navode lošu organizaciju studija.



- Za sve je kriv voditelj našeg studija Petar Gardijan, koji radi što hoće a nije sposoban ni za što- ističe Bolanča.  Studenti prve godine tog studija, kako su nam rekli, proživljavaju ovih dana pravu dramu jer im je promijenjen nastavni plan i usklađen s bolonjskim procesom, što znači da su protekli semestar sve radili uzalud.



 Neki od njih tvrde da je sam v.d. dekana rekao kako je istina da većima profesora odlazi i da je njegov savjet da im djeca što prije polože odslušane predmete. No, v.d. dekana to opovrgava: - To nije istina. Točno je samo da je od 15 zaposlenika otkaz zbog odlaska na drugo mjestu dala profesorica Čičin Šain, ali ona i dalje ostaje kod nas honorarno i održavat će ispite. Nitko drugi nije spomenuo odlazak- rekao  je Radačić.



Dokumentacija pod nadzorom

Ministarstvo znanosti je krajem prošle godine u Zagreb radi provjere odnijelo dokumentaciju bivše Visoke škole za turizam i sadašnjeg Veleučilišta. Na naš upit o rezultatima ekspertize odgovorili su nam da će Povjerenstvo za provedbu upravnog nadzora sastaviti izvješće koje je, kako stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću tog ministarstva, u zadnjoj fazi izrade.


Diana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:23