Suđenje u Muenchenu: Perković i Vukojević svjedočit će videolinkom

MÜNCHEN - Josip Perković, za kojim su Nijemci izdali tjeralicu zbog slučaja Đureković te zbog poticanja na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata, trebao bi biti ispitan kao svjedok 20. travnja, i to putem videolinka na relaciji München - Zagreb.



Početkom travnja na sudu u Münchenu trebao bi svjedočiti i Vice Vukojević. Na suđenju Krunoslavu Pratesu, optuženom za pomoć pri ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983., danas je pred senatom Visokog zemaljskog suda u Münchenu obrana ispitivala Božu Vukušića pokušavajući dovesti u pitanje njegov rad u saborskoj Komisiji za istraživanje žrtava rata i poraća, kao i izvješće te komisije.



Međutim, umjesto da poljuljaju Vukušića, doveli su u pitanje svoju ozbiljnost, što im je sudac dao do znanja prekinuvši na kraju ispitivanje na tu temu bez valjane dokumentacije.



Naime, Pratesov odvjetnik Helmut Rosebrock nije se najbolje snašao prilikom ispitivanja Vukušića oko njegova rada u saborskoj Komisiji što je na koncu prekinuo sudac.    



Tužitelj je dodao kako se nada da se Pratesovu branitelju potkrao previd pri prezentaciji, jer se u protivnom radi o velikoj neprofesionalnosti. Odvjetnik Rosebrock na početku rasprave imao je još jedan "biser", kada je želio izvijestiti sud da je kontaktirao s Tomislavom Mičićem, kojega je tužiteljstvo predložilo kao svjedoka.



Tužitelji su ga upitali je li se čuo s Tomislavom Mičićem ili Tomislavom Milčićem. - Mičićem - rekao je odvjetnik. - Ali mi smo predložili Tomislava Milčića iz POA-e. Nisam znao da imate prijatelja u hrvatskoj tajnoj službi?! - uzvratio je tužitelj Weiss. - Radio je, više ne radi - odgovorio je Rosebrock.



Osim rada komisije, odvjetnika je jedino zanimalo je li na sudjeu Vukusicu za ubojstvo Jusufa Tatara u Karlsruheu utvrdjeno da je motiv bio osveta Djurekovica. Vukusic je to potvrdio.

Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:21