Sumrak Amsterdama

Slika Amsterdama, jednog od najliberalnijih i najslobodnijih gradova u svijetu, mogla bi se do kraja ove godine potpuno izmijeniti. Glavni grad Nizozemske našao se krajem prošle i početkom ove godine na udaru novih političkih odluka i zakonskih izmjena koje bi svojom provedbom potpuno uništile dosadašnju sliku ovog velegrada.



Naime, krajem godine prvo su gradske vlasti donijele odluku kojom bi do kraja ove godine trebalo zatvoriti više od trećine bordela u svjetski poznatom kvartu Crvenih svjetiljki. Dva mjeseca poslije u Nizozemskoj je došlo do smjene vlasti koju su preuzeli članovi Demokršćanskog centra. Odmah nakon pobjede na izborima najavili su kako će se svim snagama boriti protiv legalne prodaje lake droge i ostalih "poroka" Amsterdama.



Sredinom lipnja donijeli su zakon kojim bi se trebalo zabraniti pušenje u svim restoranima i kafićima uključujući i coffee shopove. Već ta odluka donijela je silna negodovanja vlasnika više od 700 coffee shopova u Nizozemskoj. No, ona je bila samo priprema za još jedan udar. Vlada je nešto manje od mjesec dana kasnije odlučila zatvoriti više od pedeset posto coffee shopova, navodeći kao glavni razlog njihovu lokaciju koja je preblizu školama i ostalim javnim ustanovama.





Zabrana pušenja mogla bi na mušterije coffee shopova utjecati povećanim korištenjem specijaliziranih sredstava za udisanje marihuane. Brojni vlasnici su to počeli su mušterije privlačiti "Vulkanom" kojim se zagrijava kanabis, a dim pun THC-a se ispušta u dugački prozirni balon. Takvi baloni najviše se prodaju Amerikancima, a od slijedeće godine mogli bi biti stvarnost amsterdamskih coffee shopova.



Umjesto jointa prozirni balon marihuane

Ove najave kod stanovnika Amsterdama izazvale su velika negodovanja. Tvrde kako će ta dva prijedloga uništiti njihov grad te da će ponovno porasti kriminal, kao i opasnosti od brojnih bolesti, a dok će istodobno turizam, jedna od najvažnijih grana Amsterdama, potpuno izumrijeti.



- Zato su i rekli da će ulica Crvenih svjetiljki dobiti spomenik. Da se za nekoliko godina priča što je tu nekada bilo, a danas se spominjalo. Gradske su vlasti rekle da će to biti kip koji bi dao ženama i muškarcima snage za ono što rade, što je veliko zavaravanje - priča plavuša srednjih godina tražeći da je zovemo Izabela.



Fotografiranje je odmah odbila, kada je vidjela fotoaparat zaprijetila je i odlaskom. Rodom je iz Bosne i radi već pet godina u bordelu koji bi trebao biti zatvoren. Nakon toga ona bi se, kaže, mogla naći ponovno na ulici, i to doslovno.



- Taj zakon je napravljen da se ne stane na zatvaranju te trećine bordela nego da se to nastavi do istrebljenja. Naime, rekli su da mogu tu zatvoriti sve bordele za koje sumnjaju da se bave pranjem novca ili krijumčarenjem ljudi. Vlastima je dovoljno očito posumnjati na sve bordele i zatvoriti ih, a ovi razlozi su samo paravan - dodala je.



Prostitucija je u Amsterdamu legalizirana još 2000. godine kako bi se uspjelo sve bordele držati pod kontrolom te time smanjiti širenje prenosivih spolnih bolesti, ali i zaštititi same prostitutke. Ovom odlukom, smatraju brojni sindikati i udruge povezane s Red light districtom, ponovno će se dovesti u opasnost životi prostitutki, kao i mušterija.



- Budite sigurni da neće ovdje nestati prostitucija, radit će se i na asfaltu, ali onda će ovdje doći svakakve žene. Ali do tada ima dovoljno vremena, mi smo spremni boriti se do kraja, bit će tu puno skupova i prosvjeda - uvjerava me Izabela. Objašnjava kako su bordeli međusobno povezani u brojne sindikate i udruge te tako mogu i legalno prosvjedovati zbog odluka. Svi su trenutno udruženi u ovoj borbi koju su doveli i do suda. Naime, nedavno su podignuli i tužbu protiv gradskih vlasti te najavili brojne zakonske akcije.

 
 
U bordelima se nalazi velik broj Hrvatica, no prema Izabelinim saznanjima, one većinom rade na kraju ulice Crvenih svjetiljki gdje bordeli još uvijek nisu pod udarom.



I dok su se bordeli početkom 2007. počeli boriti protiv novonametnutih odredbi, demokršćani su se okrenuli odmah i protiv legalnog konzumiranja lakih droga. U srpnju iduće godine na snagu će stupiti zabrana pušenja, a gradske vlasti, prema vlastitom nahođenju, moraju zatvoriti coffee shopove koji se nalaze u krugu od između 250 i 500 metara od javnih ustanova.



Tako će se u Amsterdamu iduće godine zatvoriti oko četrdeset posto ovih kafića u kojima se legalno prodaje i konzumira laka droga. Na udaru zatvaranja se ipak neće naći coffee shopovi u centru grada, no ni oni neće previše profitirati. Naime, tamo će se marihuana i ostale lake droge moći konzumirati u posebnim prostorijama iza staklenih pregrada. No, svejedno, konobari ih neće moći posluživati.



- Recite vi meni gdje da se tu podigne ta staklena ograda? Time ćemo samo gubiti mušterije, ovdje piće i marihuana idu zajedno - rekao je mladi konobar u jednom coffee shopu u samom centru Amsterdama dok smo čekali njegova vlasnika, Andreaasa Harma.



Coffee shop otvorio je prije dvije godine, kada je odlučio prestati studirati.



- Ova odluka šteti prije svega meni, ali ne smijem ništa reći jer se moj, na sreću, neće zatvoriti kao ostali shopovi u gradu. Ali kako ću posluživati drogu, još uvijek ne znam. Zbog zatvaranja shopova ponovno će se na ulici naći bezbroj dilera, prodavat će se kemijska droga koja nema veze s onim što se kod nas uzgaja i prodaje. Hoću li tada morati zatvoriti svoj coffee shop i pronaći drugi posao, još uvijek ne znam. Zasad nam preostaje samo čekanje do stupanja zakona na snagu - priča nepovezano Andreaas dok se u njegovu coffee shopu turistima prodaju brojne lake droge.



- Sve ih upozorimo da paze što rade i kako konzumiraju droge, a onda nas gradske vlasti prozivaju - žali se Andreaas.



Uz njega i ostale vlasnike su brojni građani Amsterdama, ali na to se primjerice Hendrik Jochem, vlasnik još jednog coffee shopa u centru grada, previše ne obazire.



- Prvo su glasali za demokršćane i dali im vlast, a sada prosvjeduju protiv odluka. A odmah se znao njihov predizborni program - kaže Jochem.



Na ulazu u njegov coffee shop Arabica lounge nalaze se dva plakata zalijepljena pokraj vrata. Jedan simbolizira sadašnju borbu vlasnika coffee shopova protiv nametnutih zakona, a drugi već tradicionalnu borbu protiv težih droga.



Unutra se nalazi desetak mladih koji u dobroj atmosferi konzumiraju jointe. No, Jochem se ponaša potpuno flegmatično.



 
 
- Vidjet ćemo što će biti, ali izgleda da mene neće ovdje previše dohvatiti ova odredba. Sagradit ću posebnu sobicu za pušenje i vrlo vjerovatno prihvatiti činjenicu da neću moći tamo posluživati svoje posjetitelje. Mnogi od njih do početka travnja nisu se previše obazirali na ove odluke jer su tada smatrali kako će marihuanu konzumirati na ulici. No, to više nije dopušteno, nego se plaća kazna od 50 eura pa su onda svejedno primorani pušiti u mojim prostorijama. Zato vjerujem da će mi svejedno dolaziti brojne mušterije, uključujući i one koji su do sada posjećivali one izvan centra grada - kaže Jochem.



Izvan centra u coffee shopovima novinari nisu previše dobrodošli. Nerado se priča o najavljenim udarima gradskih i državnih vlasti. Svi se bune protiv toga, ali već su svjesni da ništa neće moći promijeniti.



Početkom iduće godine s amsterdamskih ulica istodobno nestaju i ulični zabavljači. Naime, na ulici više neće smjeti nastupati plesači i pjevači. Sve ove odluke već su se sada počele odražavati i na brojne suvenirnice i ostale turističke trgovine u Amsterdamu. Aagie Aeetje kaže kako je već sada pala prodaja artikala vezanih za ulicu Crvenih svjetiljki ili kanabis.



- Više od pola suvenira je vezano za likove kanabisa ili prostitutki. Ako se to sve zabrani, kakva nam je korist to sve držati ovdje. Prodavat ćemo majice sa simbolom grada i šalove Ajaxa. Tko će kupiti šalicu sa slikom jointa ako to ovdje više ne postoji kao nekada - priča Aagie i dodaje kako demokršćani spremaju i napad na njih.



- Nakon svega želi se zabraniti i prodaja artikala koji sadrže male količine kanabisa. Čokoladu s kanabisom, koju ovdje najbolje prodajem, ako prođe novi prijedlog zakona, više neću smjeti držati. Također, ni lizalice s komadićima kanabisa ili rizle. Sve to u suvenirnici neće smjeti postojati. Jedan dan ovdje će biti samo prazne police - dodao je Aaigie.

Iz Amsterdama Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:06