Svaki treći Hrvat koristi računalo svaki dan

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2009. u 08:02

ZAGREB - Hrvatska je na 49. mjestu globalne ljestvice po upotrebi informatičke i komunikacijske tehnologije, prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma. Istraživanje obuhvaća 134 zemlje, a Hrvatska je već nekoliko godina među prvih pedeset.

Malo online javnih usluga


Istraživanje ICT konkurentnosti pokazuje koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) u poticanju gospodarskog rasta.

Unatoč relativno visokom mjestu, ipak se ne možemo svrstati među najrazvijenije zemlje EU, a razlog tomu je niska raspoloživost online javnih usluga te nedovoljna apsorpcija informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima, kaže Darko Marinac iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Tržište od milijardu dolara


Tek svaki treći Hrvat koristi računalo svaki dan, a svakodnevno populacija do 24 godine, ali postoje pokazatelji kako bi se to uskoro moglo promijeniti.

U 2008. kod nas je prodano 150 tisuća laptopa, a domaće je tržište tehnologija i telekomunikacija godišnje vrijedno milijardu dolara, a postoje pokazatelji da bi se ono za dvije godine moglo udvostručiti.

Od susjednih zemalja najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. mjestu, Makedonija je na 79.,  Srbija na 84., a BiH na 106 mjestu.

Merita Arslani

Izdvajamo