Švedska će kreditirati kupnju zrakoplova

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2008. u 21:13

ZAGREB - Američki F16, izraelski F16, švedski JAS 39, ruski MiG 29M, francuski Mirage F1 i 2000-5 i Eurofighter potencijalni su avioni kojima će biti opremljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Neobevezujuće ponude dali su švedski SAAB, ruski Rosoboronexport, francuski Dessault za Mirage 2000-5, francuska tvrtka Astrac za modernizirani F1, a najavljene su ponude američkog Lockheed Martina, izraelsko tvrtke IAI za modernizirani F16, te Eofightera od strane Njemačke, potvrdio nam je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

MORH je zainteresiranima uputio zahtjev za 12 višenamjenskih aviona, od čega deset jednosjeda i dva dvosjeda. SAAB, prema našim informacijama, nudi aranžman u kojemu bi tijekom prvih godina ugovora hrvatska Vlada plaćala manji dio vrijednosti ugovora, a ostatak do punog iznosa švedska vlada. Najveći dio Hrvatska bi uplatila posljednjih godina aranžmana. Prema nekim informacijama, na takav financijski aranžman ne bi se naplaćivale kamate. Osnovna verzija jednog JAS 39 stoji između 30 i 45 milijuna eura, a s opremom oko 60 milijuna. U ponudi ruskoga Rosoboronexporta financijski detalji nisu navedeni.

Rusija nudi Hrvatskoj novi MiG 29M i dvosjed M2.  

Prema najavama Lockheed Martin bi mogao ponuditi besplatno 12 aviona koji su u sastavu Nacionalne garde Minnesote. Njihovu modernizaciju platila bi Hrvatska. Nakon modernizacije ti avioni mogu letjeti još desetak godina, a Hrvatska bi se obvezala da nakon toga mora kupiti Joint Strike Fighter (F35). Francuski Dessault u svojoj ponudi nudi novi Mirage 2000-5.

Nakon analiza ponuda, očekuje se pozivni natječaj,a proces natječaja biti završen do kraja godine.

Zemlje ponuđači

Rusija:

Nudi novi MiG 29M i dvosjed M2. Proizvodi 50-ak hrvatskih tvrtki plasirali bi se na rusko tržište iz područja građevinarstva, energetike i prehrambene industrije. Osim toga, ponudili su održavanje manjih ruskih vojnih brodova u hrvatskim brodogradilištima, a zainteresirani su i za ulaganje u turizam.


Švedska:

Nudi vrlo povoljan financijski aranžman u kojemu bi tijekom prvih godina ugovora hrvatska Vlada plaćala manji dio vrijednosti ugovora, a ostatak do punog iznosa plaćala bi švedska vlada.

SAD:

Postoji mogućnost da ponude besplatno 12 aviona koji su u sastavu Nacionalne garde Minnesote.Krešimir Žabec

Izdvajamo