VRIJEME DARIVANJA

Svemogući Djed Mraz: Putuje brzinom od čak 1046 km/s i podijelit će 321 tisuću tona igračaka

Kad se sve zbroji, nije ni čudo da siroti Djedica treba 355 dana odmora

ZAGREB - Bliži se dan kada će Djed Mraz krenuti iz svog doma na Sjevernom polu i odraditi svoj jedan radni dan u godini. Postoji nekoliko stvari zbog kojih Djed Mraz mora biti iznimno sposoban da bi na vrijeme ostavio darove ispod bora. Naime, ne idu sva djeca na svijetu na spavanje u isto vrijeme, ali u prosjeku nikad ne idu u krevet prije devet navečer, tako da Djed Mraz tek tada počinje obilaziti domove. Ako kreće s istoka prema zapadu, a vjerojatno uvijek kreće s istoka jer tako dobiva na vremenu, onda ima 31 sat vremena da podijeli sve čizmice.

Legenda o dimnjaku

Prva destinacija je područje oko Novog Zelanda, jer dok su tamo klinci već u krevetu, negdje na Karibima se tek bude. Kako tako računa, za neke vremenske zone imat će i više od sat vremena, ali u prosjeku svake sekunde mora obići čak 1398 kuća.

Djedica za svaku kuću ima tek 715 mikrosekundi! Postoji i legenda da se Djed Mraz tako brzo spušta niz dimnjak da uopće ne dotiče njegove zidove.Brzina kojom njegove saonice moraju voziti je 1046 kilometara u sekundi. Kada bi bilo koja letjelica NASA-e letjela tako brzo, na Mjesec bismo stigli za četiri minute.

Četiri golema kruzera

Ako se ide od pretpostavke da svako dijete dobije jednu Lego igračku, saonice Djeda Mraza vuku 321 tisuću tona darova. No, jedan prosječni sjeverni jelen ne može vući više od 136 kilograma, iako leteći jeleni Djeda Mraza mogu vući deset puta više od običnog jelena. Prema takvom izračunu, Djeda Mrazu treba 214 tisuća sjevernih jelena da bi mogli vući njegove saonice i njega. Ukupna težina jelena i darova četiri je puta veća od težine kruzera Queen Elisabeth II.

Rudolf nije alfa mužjak već ženka

Božićni sob Rudolph ne može biti mužjak, kako ga često opisuju, već - ženka. Naime, znanstvenici s edinburškog sveučilišta kažu da mužjacima otpadaju rogovi prije prosinca, a ostaju ženkama, tako da Rudolph koji svojim crvenim nosom što svijetli u mraku i pokazuje put onima koji ga ne mogu naći u zimskim noćima nikako nije “macho sob”, nego plaha ženka.

- Ako znate bilo što o prirodi, onda vam mora biti jasno da muški sobovi nemaju rogove oko Božića. Rudolph nije atraktivni mužjak koji dolazi na vaša vrata, nego ženka - istaknuo je profesor Gerald Lincoln.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:42